Nekter for overvåking rettet mot nordmenn

- Det er kontraovervåking av folk med onde hensikter som prøver å overvåke oss, sier Timothy Moore ved ambassaden.

OVERVÅKING: Den amerikanske ambassaden hevder nå at overvåkingsenheten deres ikke har drevet overvåking rettet mot nordmenn. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
OVERVÅKING: Den amerikanske ambassaden hevder nå at overvåkingsenheten deres ikke har drevet overvåking rettet mot nordmenn. Foto: ERLING HÆGELAND/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Overvåkingsenheten ved den amerikanske ambassaden retter seg ikke mot Norge eller nordmenn og driver ikke etterretning, fastslår ambassaden i en pressemelding (se faktaboks nederst i saken).

— Vi beklager at en provoserende og unøyaktig rapport om utenriksdepartementets sikkerhetsprogram har skapt bekymring og uro blant våre venner, heter det i den offisielle uttalelsen fra den amerikanske ambassaden.

Der heter det at den såkalte Surveillance Detection Unit (SDU) verken er et hemmelig program eller driver etterretning. SDU skal avsløre overvåking av amerikanske utenriksstasjoner, og ble introdusert etter aksjonene mot ambassadene i Nairobi og Dar es Salaam i 1998, anfører amerikanerne.

— SDU retter seg ikke mot vertsnasjonen eller vertsnasjonens innbyggere. Den har bare til hensikt å oppdage mistenkelige aktiviteter i nærheten av ambassaden, heter det i uttalelsen som er undertegnet av Timothy Moore fra ambassadens kommunikasjonsavdeling.

- Hvordan vil du forklare tv-bildene av medlemmer av SDU som filmer demonstranter hvis dette ikke er snakk om overvåking?

- Det er snakk om kontraovervåking av folk som prøver å overvåke oss med onde hensikter, sier Timothy Moore til Dagbladet.

Han understreker at det ikke er mye han kan si utover det som står i pressemeldingen, men at ambassaden er rede til å samtale med den norske regjeringen.

I uttalelsen understrekes det også at Norge er en nær venn og alliert av USA, og at norsk lov respekteres fullt ut.

— USA står klar til å svare på ethvert spørsmål norske myndigheter måtte ha, sies det.