Nekter for overvåking rettet mot nordmenn

- Det er kontraovervåking av folk med onde hensikter som prøver å overvåke oss, sier Timothy Moore ved ambassaden.

OVERVÅKING: Den amerikanske ambassaden hevder nå at overvåkingsenheten deres ikke har drevet overvåking rettet mot nordmenn. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
OVERVÅKING: Den amerikanske ambassaden hevder nå at overvåkingsenheten deres ikke har drevet overvåking rettet mot nordmenn. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Overvåkingsenheten ved den amerikanske ambassaden retter seg ikke mot Norge eller nordmenn og driver ikke etterretning, fastslår ambassaden i en pressemelding (se faktaboks nederst i saken).

— Vi beklager at en provoserende og unøyaktig rapport om utenriksdepartementets sikkerhetsprogram har skapt bekymring og uro blant våre venner, heter det i den offisielle uttalelsen fra den amerikanske ambassaden.

Der heter det at den såkalte Surveillance Detection Unit (SDU) verken er et hemmelig program eller driver etterretning. SDU skal avsløre overvåking av amerikanske utenriksstasjoner, og ble introdusert etter aksjonene mot ambassadene i Nairobi og Dar es Salaam i 1998, anfører amerikanerne.

— SDU retter seg ikke mot vertsnasjonen eller vertsnasjonens innbyggere. Den har bare til hensikt å oppdage mistenkelige aktiviteter i nærheten av ambassaden, heter det i uttalelsen som er undertegnet av Timothy Moore fra ambassadens kommunikasjonsavdeling.

- Hvordan vil du forklare tv-bildene av medlemmer av SDU som filmer demonstranter hvis dette ikke er snakk om overvåking?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer