Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nekter for samarbeid med amerikanerne

De tre hemmelige tjenestene i Norge avviser at de har samarbeidet med amerikanerne for å registrere norsk mobiltrafikk.

BENEKTER SAMARBEID: De tre hemmelige tjenestene i Norge avviser at de har samarbeidet med amerikanere for å registrere norsk mobiltrafikk. Her er tjenestene representert med sine sjefer, fra venstre direktør Kjetil Nilsen i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), PST-sjef Marie Benedicte Bjørnland og generalløytnant Kjell Grandhagen i Etterretningstjenesten. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet/Tore Meek/NTB Scanpix
BENEKTER SAMARBEID: De tre hemmelige tjenestene i Norge avviser at de har samarbeidet med amerikanere for å registrere norsk mobiltrafikk. Her er tjenestene representert med sine sjefer, fra venstre direktør Kjetil Nilsen i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), PST-sjef Marie Benedicte Bjørnland og generalløytnant Kjell Grandhagen i Etterretningstjenesten. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet/Tore Meek/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Dagbladet har i dag avslørt at den amerikanske etterretningstjenesten NSA har overvåket 33 millioner mobilsamtaler i Norge, i løpet av 30 dager. Her kan du lese alle detaljene (krever abonnement).

(Dagbladet): Politiets sikkerhetstjeneste (PST), E-tjenesten og Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) avviser at de har deltatt i et samarbeid med amerikanske National Security Agency (NSA), hvor norsk teledata har blitt samlet inn og registrert.

• Les alt om hva det som står i det topphemmelige dokumentet, og hva det egentlig betyr (krever abonnement)

PST Politiets sikkerhetstjeneste (PST) som har ansvaret for den nasjonale sikkerheten i Norge avviser at de er involvert i amerikanernes registrering.

- Politiets sikkerhetstjeneste er ikke kjent med at NSA skal ha drevet denne type virksomhet i Norge, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST til Dagbladet.

- Er PST overrasket over at dette kan skje?

- At store og ressurssterke land har kapasitet til å drive omfattende innhenting av informasjon, er noe man lenge har kunnet anta. Likevel er omfanget som er skissert overraskende for PST, sier Hugubakken.

E-tjenesten Etteretningstjenesten, som er Norges sivile og militære utenlandsetterretningstjeneste, avviser også at de skal ha bidratt til registreringen.

- Det framsettes her påstander om at NSA har registrert 33 millioner mobilsamtaler i Norge i løpet av én måned. E-tjenesten er ikke kjent med at NSA driver slik innsamling mot norske borgere, og har selvfølgelig heller ikke medvirket til noe slikt, sier generalløytnant Kjell Grandhagen, sjef for Etterretningstjenesten, til Dagbladet.

Han avviser også at E-tjenesten deler informasjon om norske borgere:

- Med unntak av noen få tilfeller knyttet til kontraterror-saker, deler heller ikke E-tjenesten informasjon om norske borgere  med utenlandske partnere, sier Grandhagen.

NSM Den tredje og mer ukjente hemmelige tjenesten i Norge, Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), vil heller ikke ha på seg at de har samarbeidet med amerikanske NSA og bidratt til registreringen.

- Har NSM samarbeidet med amerikanerne om dette?

- Vi kjenner ikke til dette, sier informasjonssjef Kjetil Berg Veire i NSM til Dagbladet.

- Har NSM noen som helst kjennskap til denne omfattende registreringen?

-  Formålet til Nasjonal sikkerhetsmyndighet er å defensivt forebygge mot sikkerhetstrusler og varsle og håndtere dataangrep, og ikke å drive overvåkning og etterretning.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!