Nekter fortsatt å svare på klimaspørsmål

I 2011 mente hun klimaendringer bare var en unnskyldning for å innføre mer skatter og avgifter. Nå nekter landbruksministeren å si hva hun mener.

- STÅR PÅ REGJERINGSPLATTFORMEN: Sylvi Listhaug mener det viktige er den jobben hun skal gjøre i Solbergs regjering, og vil ikke kommentere tidligere klimautsagn. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- STÅR PÅ REGJERINGSPLATTFORMEN: Sylvi Listhaug mener det viktige er den jobben hun skal gjøre i Solbergs regjering, og vil ikke kommentere tidligere klimautsagn. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) er de siste dagene gjentatte ganger blitt spurt om hun mener at klimaendringer kan være forårsaket av menneskelig aktivitet. Heller ikke i dag, i Stortingets vandrehall, ville hun svare direkte.

- Tror du personlig at klimaendringene er menneskeskapte?

- Jobben min er å gjennomføre regjeringsplattformen, og nå skal jeg bruke god tid på å sette meg inn i den, sier Listhaug.

Den tidligere kommunikasjonsrådgiveren gjentar den samme frasen på alle oppfølgingsspørsmål, og lar det skinne igjennom at hun ikke er blitt noe mer overbevist om klimatrusselen siden dette VG-intervjuet i 2011. Der innrømmet hun at hun ikke tror på klimaforskning.

- Det er ikke bevist at menneskelige CO2-utslipp fører til klimaendringer. Det er først og fremst en unnskyldning for å innføre mer skatter og avgifter, sa hun den gang.

- Er det problematisk at du mener en ting på fritida og en annen ting på jobb?

- Det eneste jeg kommenterer er at jeg står for samarbeidsavtalen, og i mitt departement er vi opptatt av å satse på skognæringa i klimasammenheng, sier Listhaug.

Hennes kollega, samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen, er svært engasjert i klimasaken. Solvik-Olsen har mye av æren for at partiet har reformulert seg om klima, og i dag legger konklusjonene fra FNs klimapanel til grunn. I samarbeidsavtalen med KrF, Venstre og Høyre har Frp sagt at de vil styrke Stortingets klimaforlik. Men Solvik-Olsen vil ikke ta sin kollega i skole.

- Nei, jeg ser ingen grunn til å skape en intern debatt om dette. Jeg som Frp´er har også noen personlige synspunkt som jeg ikke har flertall for i partiet, men jeg er enig i det aller meste. Som regjeringsmedlem har Sylvi Listhaug en rolle å fylle. Regjeringen har bestemt at vi skal kutte CO2-utslippene, og gjennom praktisk politikk skal vi oppfylle dette løftet, sier Ketil Solvik-Olsen. 

Leder for Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, reagerer på landbruksministerens klimaholdning.

- Jeg synes det er relativt skandaløst at vi har en landbruksminister som ikke klarer å svare på om hun legger til grunn det fremste vi har av vitenskap, eller om hun legger til grunn noen tilfeldige artikler hun har kommet over på internett. En av de områdene som blir hardest ramma, er matproduksjon, sier Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet.

Valgforsker Frank Aarebrot mener det er uttrykk for «ekstrem pragmatisme» dersom Listhaug bare har parkert meningene sine mens hun er i regjering.

- Dette er ikke en veldig høyverdig form for politikk, mener han.