Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Per Sandberg og kontakten med lobbyisten Frode Reppe

Nekter fortsatt å svare på om han ga sin private mail-adresse til mektig lobbyist

- Etter denne rettsaken er alt åpent igjen, raser Torgeir Knag Fylkesnes (SV). Han utelukker ikke nye runder i Stortinget.

VILLE IKKE SVARE: Per Sandberg mener Dagbladet driver Donald Duck-journalistikk i saken om e-post-avsløringene. Video: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var stor spenning knyttet til fiskeriminister Per Sandbergs vitnemål i Sør-Trøndelag tingrett torsdag.

Både den mektige lobbyisten Frode Reppe fra Norske sjømatbedrifters landsforening (NSL), og to andre vitner fra NSL har hevdet at de fikk Sandbergs private e-postadresse av ham selv.

Formålet med dette skal ifølge NSL ha vært at Sandberg dermed kunne motta informasjon utenom de offisielle kanalene.

- Jeg ba aldri om å få e-postadressen til Sandberg. Det var ikke jeg som valgte «kjøkkenveien». Sandberg ville ha informasjon. Det kan jeg forstå, forklarte Frode Reppe i retten tirsdag.

Nekter å svare

Men under sitt vitnemål uttalte Per Sandberg seg aldri om hvorfor han skal ha gitt sin private e-postadresse til lobbyisten Frode Reppe. Han fikk heller ikke direkte spørsmål om dette i retten.

Da Dagbladet i forkant av rettssaken spurte Sandberg om et intervju om saken og om hvorfor han ga sin private e-postadresse til NSL-Reppe, svarte han via sin kommunikasjonsrådgiver:

«Jeg uttaler meg ikke om en arbeidsrettssak jeg er innkalt som vitne til».

En forespørsel fra Dagbladet om et intervju med Per Sandberg om temaet ble heller aldri besvart.

I etterkant av vitnemålet torsdag spurte Dagbladet nok en gang:

- Per Sandberg, hvorfor ga du din private e-postadresse til Frode Reppe?

Sandberg møtte spørsmålet med et glis.

- Per, du er minister. Du må tross alt kunne svare på dette?

- Han har ingen kommentarer, svarer hans kommunikasjonsrådgiver.

- Dere skal få svar, men ikke i dag, sa Sandberg. Han la til:

- At Dagbladet driver med Donald Duck-journalistikk, det kjenner vi alle til.

Overfor Stortinget har Sandberg tidligere avvist påstandene om den hemmelige kontakten med NSL.

«Det finnes ingen hemmelig bakkanal til verken meg eller andre i min politiske stab», skrev Sandberg i et brev til kontroll- og konstitusjonskomiteen i fjor.

- Nå er alt åpent

Torgeir Knag Fylkesnes (SV) reagerer på opplysningene som er kommet frem under rettssaken.

- Her er det åpenbart en som lyver. Hvis ikke den som lyver vil rekke opp hånda å si fra om det, er spørsmålet om det var andre som var vitner til dette som vi kan få en avklaring av.

- Synes du det nå på tide at han svarer på spørsmålet om hvorfor han ga sin private e-postadresse til en mektig lobbyist?

- Det er et kjernespørsmål. Sandberg har tidligere uttalt til Stortinget at han ikke har åpnet for denne typen bakkanaler. Men etter denne rettssaken er alt åpent igjen.

- Sandberg burde kunne helt enkelt ha benektet dette, hvis det ikke stemte. Når han likevel velger å ikke gjøre det, så er det en indikasjon på at man har noe å skjule.

Fylkesnes er tydelig på konsekvensene, dersom det viser seg at Sandberg ikke har snakket sant.

- Om han skulle ha løyet for Stortinget, er det automatisk en sak for oss. Det står det i grunnloven at ingen statsråd skal gjøre.

- Det vi er opptatt av, er å få fjernet enhver tvil. Det var derfor vi tok opp dette i kontroll og konstitusjonskomiteen. Når han der svarte så klart at han ikke hadde gitt ut noen e-postadresse, måtte vi ta ha må ordet.

- Jeg kommer til å følge nøye med på det som kommer fram i rettsalen og det regner jeg med at det er mange på Stortinget som gjør. Kommer det fram ny informasjon her, kan det bli aktuelt å ta det opp i Stortinget igjen, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!