Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nekter fortsatt politiet passordet til Sigrids Facebook-konto

- Det gis aldri ut til noe lands myndigheter, sier Facebook.

SAVNET:  Bilde fra et overvåkingskamera på 69-bussen i Oslo som viser Sigrid Giskegjerde Schjetne i det hun går ombord på Tveita stasjon kl 1945 lørdag 4. august. Politiet ønsker tilgang til 16-åringens Facebook-konto. Foto: Politiet / Overvåkingskamera
SAVNET: Bilde fra et overvåkingskamera på 69-bussen i Oslo som viser Sigrid Giskegjerde Schjetne i det hun går ombord på Tveita stasjon kl 1945 lørdag 4. august. Politiet ønsker tilgang til 16-åringens Facebook-konto. Foto: Politiet / Overvåkingskamera Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politioverbetjent Grethe Lien Metlid ved Seksjon for volds-og seksualforbrytelser i Oslo-politiet, sa i dag til Dagbladet at de har stor tro på at de skal få det de har behov for fra Facebook.

- Vi har god dialog med Facebook og det er grunn til å tro at vi nå får det vi har behov for fra dem, sa Metlid.

Men passordet til Sigrid Giskegjerde Schjetnes Facebook-konto kommer de fortsatt ikke til å få. Det sier Facebooks talsmann i Norden Jan Fredriksson til Dagbladet i ettermiddag.

- Leverer aldri ut passord - Passordinformasjon leverer Facebook aldri ut til noen myndigheter i noe land. Men i saker som dette har vi eksperter som jobber sammen med politiet for å gi dem den informasjonen som er relevant. Det har hele tiden vært vår intensjon å hjelpe norsk politi i denne saken, og vår lovavdeling jobber tett sammen med dem. Det høres bra ut at det nå går framover, sier han.

- Hvorfor gir dere ikke ut passordet i en sak som dette - er det ikke viktigere å bidra til å finne henne enn eventuelle personvernhensyn?

- Det kan vi ikke gjøre. Det kommer til en grensegang som blir vanskelig. Jeg vet ikke engang om det er teknisk mulig for oss å få tak i passordene ut fra hvordan de er kryptert. Men det viktigste er å finne denne jenta og at Facebook kan identifisere den informasjonen politiet trenger, sier Fredriksson.

Han sier det første Facebook gjør i forsvinningssaker som dette er å gi politiet IP-adressa til siste innlogging.

- Det blir gjort slik at de kan finne den enheten den savnede sist har vært inne på. I denne saken trengte politiet mer informasjon. Jeg vet at denne saken har hatt høyeste prioritet i Facebook, så det vil politiet få så fort det er mulig, sier han.

- Vil det si i løpet av helgen?

- Det vet jeg ikke, så det kan jeg ikke svare på, men så fort det er mulig, sier han.

Kan skjule seg viktige spor På kontoen til 16-åringen kan det skjule seg spor som kan bidra til å løse forsvinningen. Det kan være snakk om personer hun har hatt kontakt med eller personer som har forsøkt å kontakte henne. Det behøver ikke være fra tida rett før forsvinninga, men lenge før hun forsvant. Etterforskerne vil se etter alt som skiller seg ut eller som fremstår som unormalt på jentas konto.

Politiinspektør Hanne Kristin Rohde fortalte på en pressekonferanse tidligere denne uka at Facebook hadde avslått politiets begjæring om å få tilgang til kontoen til den savnede 16-årignen. 

Facebook derimot mente de hadde gitt ut det hadde blitt spurt om, noe politiet igjen reagerte på. I går ble det kjent at Oslo-politiet har sendt en formell rettsanmodning til USA, der Facebook holder til.  

NRK skrev tidligere i uka at politiet hadde tilgang til konto via enn app på savnedes telefon, men at de mistet denne tilgangen da de ba Facebook om å fryse kontoen.

- Vi måtte prioritere. Det var viktig å ha tilgang til kontoen, men viktigere at andre ikke hadde det, sa politiinspektør Hanne Kristin Rohde til kanalen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media