Nekter fortsatt

KRISTIANSAND (Dagbladet.no): Begge de drapssiktede samtykker i åtte ukers varetekt. 21-åringen benekter ethvert kjennskap til dobbeltdrapet, selv om 19-åringen fastholder at de drepte ei jente hver. Det strengt bevoktede fengslingsmøtet går nå for lukkede dører.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er besluttet at begge de separate fengslingsmøtene vil gå for lukket rett. 21-åringen vil ikke motsette seg politiets påstand om åtte ukers varetekt, og det vil trolig heller ikke 19-åringen som møter i retten. 21-åringen velger å ikke møte personlig.

- 19-åringen har fortalt meg at de drepte hver sin jente, sier Ben Fegran, 19-åringens advokat.

Advokat Tore H. Pettersen sier at 21-åringen nekter all skyld. Han satt i avhør i hele går uten å vike fra forklaringa han har gitt tre ganger som vitne.

Han har forklart at han drapskvelden 19. mai møtte sin 19-årige kamerat i Baneheia. Etter kort tid forlot han stedet, og han vet ikke hva 19-åringen gjorde etterpå. Vitner har observert begge guttene i Baneheia drapskvelden. De innrømmet i vitneavhør å ha vært der, men har forklart seg sprikende om hva de foretok seg.

Tatt på jobben

Politiet har en perfekt DNA-match på 19-åringen og et kjønnshår som gjerningsmannen forlot på åstedet, skriver VG. Politiet utelukker ikke at de også kan få en DNA-match på 21-åringen, men dette foreligger ikke nå.

19-åringen innrømmer å ha drept den ene jenta, og hevder at han og kameraten var sammen om handlingen. Politiet pågrep 21-åringen på arbeidsplassen like etter klokka 12 i går.

- Pågripelsen kom svært overraskende på min klient, sier advokat Pettersen.

Klokka 11 ble 19-åringen framstilt for varetekt i Kristiansand forhørsrett.

Frykter angrep

Hele rettsbygningen er nå bevoktet, og alle som går inn må gjennom en streng kontroll. Sikkerhetsnivået er på samme nivå som under store narkosaker, og det er satt metallsperrer i gangene i tinghuset.

- Det har ikke kommet konkrete trusler, men dette er en sak med mye følelser. Derfor må vi sørge for sikkerheten til de siktede, rettens personale, pressen og publikum, sier politiinspektør Magnus Andreassen.

- Vi vil sikre at det ikke kommer uønskede personer i bygget. Det er alltid en risiko i saker som dette.

Spanet på mennene

Retten blir ledet av sorenskriver Jørn Ree fra Mandal. Dommerne ved Kristiansand byrett har erklært seg inhabile fordi moren til en av de drepte jobber der.

Etter fengslingsmøtene blir mennene fraktet til hvert sitt fengsel av etterforskningsmessige hensyn.

Begge guttene var lenge blant politiets hovedmistenkte. Mandag formiddag meldte Rettsmedisinsk institutt at de hadde en DNA-match. Politiet satte da sivile spanere til å holde oppsyn med de drapssiktede.

Flyttet siktedes familie

Tirsdag ettermiddag bekreftet instituttet at treffet var sikrere, og politiet holdt et orienteringsmøte for åtte pårørende den kvelden. Familiene fikk vite at det forelå en DNA-match, og at det trolig dreide seg om to gjerningsmenn. Onsdag kom den endelige meldinga i 11-tida.

19-åringen ble pågrepet i boligen hvor han bor med sine foreldre, og han la raskt kortene på bordet. Familiene til de siktede er blitt flyttet fra sine leiligheter og får tilbud om krisepsykiatri, skriver Fædrelandsvennen.

NEKTER ALT: - Min klient nekter all befatning med drapene, sier Tore H. Pettersen som forsvarer 21-åringen
PÅGREP TO: DNA-sporet gjorde at politiet i går kunne holde pressekonferanse. To antatte gjerningsmenn var pågrepet.