Nekter Havnå å møte media

Stavanger-politiet nekter de Nokas-tiltalte å uttale seg til media.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet har skriftlig søkt politiet om et intervju med Erling Havnå (47), og fått avslag med den begrunnelsen at han sitter i varetekt med kjennelse for brev- og besøkskontroll. Forsvarer John Chr. Elden mener fengselsreglementet likevel åpner for at de innsatte får snakke med media.

-  Politiet har bare rettens kjennelse for å kontrollere besøkene, men ikke å nekte dem besøk. Det er derfor en tvilsom begrunnelse politiet har gitt for avslaget på Dagbladets henvendelse, mener han.

Knebling

-  Jeg vil understreke at vi ikke har tatt stilling til om Havnå ønsker eller bør stille opp i noe intervju, men jeg reagerer likevel sterkt på at politiet setter seg til overdommer over hans ytringsfrihet.

Særlig gjelder dette i en sak der politiet helt siden april 2004 jevnlig har gått ut med forhåndsdømmende påstander, samtidig som de har pålagt oss forsvarere taushetsplikt ved å klausulere saksdokumentene. Når politiet nå også nekter Havnå selv å uttale seg om de påstander politiet har framsatt, vitner dette om et ønske om å kontrollere hvilken oppfatning publikum skal ha før saken starter.

Hadde det vært slik at det eneste politiet hadde sagt i forkant var at de understreket at alle var uskyldige inntil eventuell dom foreligger, slik de skulle sagt, hadde jeg hatt mer forståelse for ønsket om å nekte Havnå å kommentere saken. Her har politiet imidlertid gått massivt ut og skapt et skjevt bilde av Nokas-saken, og da bør politiet være mer varsomme, sier Elden.

Prosedyre

Havnå har sittet i varetekt i over ett år. Han er tiltalt både for Nokas-ranet og ranet av Posten brevsenter i Oslo høsten 2003. Havnå nekter straffskyld.

Politiinspektør Bjørn Andersen ved Stavanger politidistrikt sier til Dagbladet at politiet håper de tiltalte vil forklare seg i retten.

-  I utgangspunktet er det der de skal avgi sin forklaring, sier Andersen. Politiinspektøren frykter at intervjuer med de tiltalte i Nokas-saken vil få negative konsekvenser for rettssaken.

-  Det kan få form av forhåndsprosedyre, og det er en situasjon vi ikke ønsker å komme i, sier inspektøren.

Etter det Dagbladet erfarer, vil alle de 11 som er tiltalt for å ha deltatt i ranet bli nektet å stille til intervju før rettssaken, selv om de altså skulle ønske det selv.