Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nekter homofil organist å spille i kirka: - Vi er tydelige på hva vi tenker om homofilt samliv, sier presten

Sokneprest Bernt Rune Sandrib mener det ikke er diskriminering.

- SAMSVARER IKKE MED LÆREN: Sokneprest Bernt Rune Sandrib sier det ikke er naturlig for deres menigheter å bruke Rune Hauan som organist fordi han har «valgt å leve i et homofilt samliv». Foto: Privat
- SAMSVARER IKKE MED LÆREN: Sokneprest Bernt Rune Sandrib sier det ikke er naturlig for deres menigheter å bruke Rune Hauan som organist fordi han har «valgt å leve i et homofilt samliv». Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet fikk i forrige uke opplysninger om at en organist fra Lyngdal i Vest-Agder i mange år var blitt nektet å spille i nabomenighetene i Eiken og Hægebostad. Årsak: Fordi han lever i et homofilt samliv.

- Det er ikke naturlig for oss å bruke ham, fordi han har valgt den måten å leve på. Når han har valgt å leve med en annen mann i et samboerforhold, så er ikke det noe som samsvarer med det vi underviser i våre menigheter, sier sokneprest Bernt Rune Sandrib til Dagbladet.

- Det er vondt å høre, sier Rune Hauan, som er organist i Kvås kirke, men som ikke får lov å spille lenger oppi dalen som vikar.

Diskriminering? Tidligere i april åpnet Kirkemøtet for at homofile kan gifte seg i kirken. Men prester og kirkelige ansatte skal kunne reservere seg mot å vigsle homofile, ettersom det eksisterer to likeverdige liturgier.

Innebærer samvittighetsgrunner at prester og kirkelig ansatte kan reservere seg mot homofile ansatte? For eksempel organister? Her kommer arbeidsmiljølovens unntak inn, hvor kirkene har anledning til å forskjellsbehandle.

- Vi har bare valgt å gjøre det sånn fordi han ikke er ansatt hos oss. Det kan være en måte å være tydelig på hva vi tenker om homofilt samliv, sier soknepresten, som informerer om at kirken og Hauan ikke har noen avtaler eller forpliktelser, og at kirka har tilgang på andre vikarer. Da står de andre i første rekke, siden Hauan er i et homofilt samliv.

- Hva tenker du om at mange vil kalle dette diskriminering?

-VONDT Å HØRE: Rune Hauan synes det er vondt å føle seg utestengt. Foto: Lister24
-VONDT Å HØRE: Rune Hauan synes det er vondt å føle seg utestengt. Foto: Lister24 Vis mer

- Nei, jeg vil ikke kalle det diskriminering. Det er bare et valg vi gjør og som handler om at vi velger de organistene som vi foretrekker å bruke. Der ingen i noe som helst arbeidsforhold som kan gjøre krav på eller ha spesielle forventninger om at man skal få arbeid et sted, sier Sandrib.

Vond følelse Rune Hauan (38) tipset ikke Dagbladet, og ønsker ingen konflikt. Han synes likevel det er vondt å høre hva Sandrib sier.

- Jeg ser at kirka har et fritak fra arbeidsmiljøloven, så de har faktisk lov til å diskriminere, men den følelsen av å bli utestengt er vond, sier Hauan til Dagbladet.

Hauan har hele livet vært aktiv i kirka, og har i mange år vært organist i Lyngdal menighet, og da spesielt i Kvås kirke. Når Sandrib vikarierer i Lyngdal, spiller Hauan på tangentene. Men Rune får ikke jobbe i kirkene i Sandribs sogn.

Ingen formell avgjørelse Sandrib sier til Dagbladet at han personlig ikke har noe imot å være prest når Rune Hauan er organist. Det er Eiken og Hægebostad menigheter, hvor Sandrib er sokneprest, som har tatt avgjørelsen om at de ikke velger Hauan som vikar, fordi han lever i et homofilt samliv, sier Sandrib.

Det er ikke menigheten selv enig i.

Dagbladet har snakket med lederen av menighetsrådet og kirkevergen, som er arbeidsgiver i menighetene, som opplyser om at det ikke er fattet noen formell avgjørelse om at Rune Hauan er nektet å spille orgel i kirka. Formelt er det kirkevergen som har arbeidsgiveransvar, ikke Sandrib.

HER FÅR HAN SPILLE: I Lyngdal kirke får Rune Hauan ofte spille som vikar, også i Kvås kirke, litt lenger oppi dalen. Men ikke i Hægebostad og Eiken. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
HER FÅR HAN SPILLE: I Lyngdal kirke får Rune Hauan ofte spille som vikar, også i Kvås kirke, litt lenger oppi dalen. Men ikke i Hægebostad og Eiken. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Enhver menighet underviser det man har overbevisning om. Dette er den tradisjonelle overbevisningen som alltid har vært kirkens overbevisning, sier Sandrib på spørsmål om hvorfor Hauan er nektet adgang til tangentene.

Sandrib forteller at han stadig holder gudstjenester med Hauan som organist, men da i Lyngdal menighet og i Kvås. Likevel får ikke Hauan komme til Hægebostad eller Eiken. Han ønsker ikke å svare konkret på hva som hadde vært svaret dersom Hauan hadde levert inn en formell jobbsøknad.

Forskjellige syn - Sandrib var hyggelig og grei i den samtalen tilbake i 2008, men jeg fikk klar beskjed om at jeg ikke kunne brukes som vikar mer i Hægebostad og Eiken fordi jeg da hadde flyttet sammen med en annen mann, sier Hauan, som samtidig hadde en annen opplevelse i Lyngdal og Kvås menigheter.

- Samtidig hadde jeg også en prat med han som da var sokneprest i Lyngdal, og der fikk jeg stikk motsatt beskjed. De ønsket at jeg skulle fortsette, og menighetsrådet i Kvås ville at jeg skulle fortsette, sier Hauan, som synes det er svært spesielt at han blir nekta å spille orgel i ei kirke på grunn av legning.

- Jeg vet ikke om dette lar seg løse. Jeg har mer enn nok jobb, så jeg trenger ikke å spille der. Men det er som sagt vondt å bli utestengt.

- Diskriminering Gard Realf Sandaker-Nielsen, leder i Åpen folkekirke, sier at de jobber for alle skal få plass i kirken. Også arbeidsplass.

- Vi jobber for alle skal få lov til å jobbe i Den norske kirke, uavhengig av om de er homo, hetero, lesbisk, bi eller trans. Vi ønsker at Den norske kirke, menigheter og fellesråd skal slutte å diskriminere, for dette er jo å diskriminere, sier Sandaker-Nielsen.

ÅPNER KIRKA FOR VIGSEL AV HOMOFILE:
Kirkemøtet åpnet tidligere i april for homofile giftemål ved å gå inn for en ny vigselsliturgi for likekjønnede.
Foto: Ole Martin Wold / OLE MARTIN WOLD
ÅPNER KIRKA FOR VIGSEL AV HOMOFILE: Kirkemøtet åpnet tidligere i april for homofile giftemål ved å gå inn for en ny vigselsliturgi for likekjønnede. Foto: Ole Martin Wold / OLE MARTIN WOLD Vis mer

Han informerer om at Oslo bispedømmeråd, hvor han selv er leder, gjorde et vedtak for en måned tilbake som innebærer at man nå skal likebehandle alle arbeidstakere og arbeidssøkere.

Over 20 utmeldelser Carl Magnus Salvesen, kirkeverge i både Lyngdal kirkelige fellesråd og Eiken og Hægebostad kirkelige fellesråd, sier at partene nå trenger tid til å snakke sammen.

- Jeg har ikke et vedtak fra Hægebostad kirkelige fellesråd som binder meg til å gjøre sånn eller sånn. Jeg har fulgt opp den faste vikaren som var tilgjengelig da jeg startet i jobben i 2010, sier Salvesen.

Han sier at utviklingen i Den norske kirke skaper splid og usikkerhet. Han har mottatt over 20 utmeldelser siden tirsdag i forrige uke, etter at vedtaket om to liturgier ble fattet i Kirkemøtet.

- Motstridende regelsett - Vi trenger sannsynligvis tid både som menighetsråd og fellesråd og som ansatte til å finne ut hvordan to syn som samtidig utelukker hverandre kan fungere sammen i en lokal menighet. Det tror jeg ikke har vært tenkt godt nok igjennom både av biskoper og Kirkemøtet. Jeg håper biskopene vil bruke tid på dette nå, sier Salvesen.

Han beskriver situasjonen kirka står i på følgende måte:

- Det blir som å spille fotball med to sett regler på samme fotballbane.

- DET ER JO DISKRIMINERING: Gard Realf Sandaker-Nielsen, lederen for Åpen folkekirke, kaller behandlingen av Rune Hauan for diskriminering. Foto: Åpen folkekirke
- DET ER JO DISKRIMINERING: Gard Realf Sandaker-Nielsen, lederen for Åpen folkekirke, kaller behandlingen av Rune Hauan for diskriminering. Foto: Åpen folkekirke Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!