SIER NEI: Stortingspresident Olemic Thommessen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet.
SIER NEI: Stortingspresident Olemic Thommessen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet.Vis mer

Nekter igjen å åpne lagtingssalen for Dalai Lama

Olemic Thommessen avslår for andre gang - selv om salen står ledig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går sendte leder av Stortingets Tibet-komité, Ketil Kjenseth (V) en ny forespørsel til Stortingets presidentskap, der han ba om å få låne Lagtingssalen til Dalai Lamas besøk i Stortinget fredag.

Fikk nei igjen I dag fikk han blankt avslag for andre gang — til tross for at det er ventet et stort oppbud — og at salen står ledig.

«I anledning Dalai Lamas besøk i Stortinget 9. mai kl 09:00 vil jeg på vegne av Stortingets Tibetkomite få oppfordre til en ny vurdering av møterom», skrev Kjenseth i mailen som han sendte til stortingspresident Olemic Thommessen (H), Ingjerd Schou (H), Line Henriette Hjemdal (KrF), Kenneth Svendsen (Frp) og Marit Nybakk (Ap).

For selv om ingen fra regjeringen kommer, vil representanter fra alle partiene på Stortinget møte den tidligere fredsprisvinneren. Kjetil Kjenseth hadde i starten problemer med å få folk til å melde seg på - nå blir møterommet stappfullt.

Venter stort oppmøte «Pt er det 23 stortingsrepresentanter som har meldt seg på. Alle partier er representert og blant dem er fire partiledere. I tillegg er lederne av ungdomspartiene invitert med. Totalt er vi da 31. Sammen med Dala Lamas delegasjon, som teller 35, er vi tilsammen 66 per nå. I tillegg kommer et uforutsigbart, men sannsynlig stort presseoppbud», skrev Kjenseth i eposten, som Dagbladet har fått se.

Venstre-representanten ba om tilbakemelding innen i dag, tirsdag 12.30. Men det kom ikke noe svar fra presidentskapet.

- Da jeg ikke hørte noe, tok jeg det for et nei, og det stemte, sier Kjenseth til Dagbladet.

I dag, 14:34, kom svaret - fra ledelsessekretariatet.

«Jeg skal informere om at presidentskapet ikke ønsker å omgjøre sitt vedtak med avslag på søknad om bruk av lagtingssalen 9. mai.», skriver vedkommende som er satt på saken i en epost til Kjenseth.

Men ikke alle i presidentskapet er enige i avgjørelsen.

- Jeg var åpen for at Dalai Lama kunne bli mottatt i Lagtingssalen, men slik ble det ikke. Jeg var alene om dette synspunktet, sier KrF-representant i presidentskapet, Line Henriette Hjemdal.

Åpen for alle Lagtingssalen er nesten daglig besøkt av ulike grupper, fra skoleklasser til lokale partilag. Ketil Kjenseth er skuffet over at en tidligere fredsprisvinner ikke er velkommen.

- Dette en staselig sal som oser av verdier og historie. Nå som vi skal snakke om dialog, menneskeretter og demokrati, ville Lagtingssalen vært et ypperlig rom. Der er også høyt under taket, store vinduer og et podium, sier Kjenseth.

DEN OMSTRIDTE SALEN: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og stortingspresident Olemic Thommesen sammen med elever fra Tromstun ungdomsskole i Tromsø i Stortingets lagtingssal under lanseringen av det offisielle programmet for grunnlovsjubileet 2014. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.
DEN OMSTRIDTE SALEN: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og stortingspresident Olemic Thommesen sammen med elever fra Tromstun ungdomsskole i Tromsø i Stortingets lagtingssal under lanseringen av det offisielle programmet for grunnlovsjubileet 2014. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix. Vis mer

Møtet med Dalai Lama blir i stedet holdt i Kinosalen, Arbeiderpartiets grupperom. Ketil Kjenseth vil ta imot Dalai Lama når han kommer inn hovedinngangen.

- Jeg skal ta på meg Toten-bunaden min, sier han.

Olemic Thommessens bunad blir altså ikke å se i Kinosalen.

Det er ventet både velkomstmarkeringer og motdemonstrasjoner når mot Dalai Lama besøker Norge onsdag, torsdag og fredag denne uka.

- Olemic Thommessen har ingen ytterligere kommentarer til Dalai Lamas besøk, sier kommunikasjonsrådgiver Jorunn Nilsen på Stortinget til Dagbladet.

Les også: Jonas Gahr Støre kritiserer presidentskapet i Dalai Lama-saken.