RISIKERER FORVARING: Julio Kopseng (38) risikerer forvaringsstraff dersom juryen finner ham skyldig. I teorien kan han da bli sittende i fengsel livet ut. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
RISIKERER FORVARING: Julio Kopseng (38) risikerer forvaringsstraff dersom juryen finner ham skyldig. I teorien kan han da bli sittende i fengsel livet ut. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Nekter kjennskap til to kvinner han skal ha voldtatt. Men anmeldte den enes kjæreste for trusler

Aktor mener dette river ned voldtektstiltalte Julio Kopsengs troverdighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I den tre måneder lange rettssaken mot overgrepstiltalte Julio Kopseng (38) er to dager satt av til aktoratets prosedyre. Politiadvokat Andreas Strand og statsadvokat Guro Hansson Bull går hardt ut mot den tiltalte danseren og ønsker å undergrave hans troverdighet.

- Han lyver så han tror det selv, og han klarer aldri å fortelle samme historie to ganger. Forklaringene framstår som oppkonstruerte og og svært lite troverdige, sa Strand tidligere i dag.

Uaffektert Mens han og Bull innledningsvis uttalte seg generelt om den svært omfattende tiltalen, som omfatter 17 fornærmede over en periode fra 2001 til 2013, bruker de ettermiddagen til å ta for seg hvert enkelt tiltalepunkt.

Kopseng sitter pent antrukket og tilsynelatende uaffektert mellom sine forsvarere Djordje Borojevic og Johnny Veum mens aktoratet holder sin omfattende prosedyre. Flere av de fornærmede kvinnene er også til stede.

Strand snakker direkte til juryen på tolv menn og kvinner (som skal reduseres til ti) mens han tar for seg en dobbeltvoldtekt Kopseng skal ha begått hjemme hos seg selv på Disen i 2006. Ifølge tiltalen lokket han to kvinner på 19 år hjem, der han dopet dem ned og forgrep seg på dem; de to kvinnene skal ha vært vitne til at den andre ble voldtatt.

Den profilerte danseren og eventbyråeieren nekter for å ha begått noe overgrep - han nekter også for i det hele tatt å kjenne til de to kvinnene, som først anmeldte ham i 2013, etter at saken begynte å sirkulere på nettet.

Men ifølge Strand står ikke dette til troende. Ikke minst fordi Kopseng selv anmeldte den ene kvinnens kjæreste for trusler knyttet til voldtektsanklager.

- Svært sterkt bevis Politiadvokaten ramser opp en rekke sammenfall mellom kvinnenes forklaring og hans egen anmeldelse. Blant annet beskriver danseren selv at den ene kvinnen, nevnt ved riktig navn, fikk en SMS av kjæresten og så fortalte at hun var blitt voldtatt, derav trusselen.

I Kopsengs anmeldelse beskriver han også at den andre kvinnen - også hennes navn korrekt gjengitt - kastet opp, og at alle tre lå i samme seng. Begge disse tingene stemmer overens med kvinnenes forklaring.

- Dette er et svært sterkt bevis for at de fornærmedes forklaring er riktig. Tiltalte har uomtvistelig knyttet seg til jentene, sier politiadvokaten.

«Imponerende lik» tegning Strand peker videre på at de to kvinnene har plassert Kopsengs bolig i korrekt område, noen steinkast fra Aker sykehus. Den ene av dem har også tegnet en tegning han beskriver som «imponerende lik» Oslo kommunes plantegninger.

Kopseng mener seg utsatt for et komplott - at kvinnene har rottet seg sammen mot ham og diktet opp voldtektene som hevn for at han ikke gjengjeldte deres følelser, eller med erstatningspenger som motiv. Han mener også at flere har konstruert sine forklaringer etter å ha lest om saken i media.

Dette avvises av Strand. Han peker på at neddoping ikke var nevnt i media på det tidspunktet da de to kvinnene leverte anmeldelsen.

Ønsker forvaring Strand og Bull har tidligere varslet at de ønsker forvaringsstraff for danseren dersom han blir funnet skyldig. Under fjorårets to tingrettssaker ble han idømt hhv. 15 og 12 års forvaring, og det ventes at aktoratet legger på seg et høyere nivå i lagmannsretten, siden to ankesaker er slått sammen til én.

Trine Rjukan, som er bistandsadvokat for ti av de fornærmede, uttalte før rettsforhandlingene startet, at hun forventer lovens strengeste straff - 21 års forvaring - for Kopseng.

Verken Rjukan eller forsvarer Johnny Veum ønsker å kommentere aktoratets prosedyre i dag.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram