Nekter kreftsyk å fryse egg

Regjeringen nekter med loven i hånd å la en 17 år gammel kreftsyk pike få fryse ned egne eggceller før hun blir steril. Nå foreslår norske forskere å endre loven, skriver Aftenposten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jenta ble sist høst innlagt på Radiumhospitalet med diagnosen beinkreft. Hun skal gjennomgå strålebehandling, med så høye doser at hun kan bli steril, og i håp om at hun i fremtiden likevel skal kunne få barn, vil hun fryse ned eggceller.

Men bioteknologi-loven av 1994 forbyr norsk helsepersonell å fryse ned ubefruktede eggceller, skriver Aftenposten i dag. Derimot er det i dag helt lovlig å fryse ned sædceller, påpeker avisen.

Fagfolk tar nå til orde for en endring av loven, slik at nedfrysing av ubefruktede eggceller skal bli tillatt. Professor Arne Sunde ved regionsykehuset i Trondheim mener det er på høy tid å oppheve dagens forbud.

I dag er det ingen mulighet til å få dispensasjon fra forbudet. Det er en konsekvens av den ekstremt tungvinte reguleringen som Norge i motsetning til mange andre land har valg, og som gjør mange kvinner fortvilte, sier professor Sunde.

(NTB)