AVLYSER MØTE MED MENIGHETEN: Etter anmodning fra biskop Eidsvig, avlyser pater Reidar Votih det planlagte møtet med menigheten torsdag. Foto: Alf Ove Hansen
AVLYSER MØTE MED MENIGHETEN: Etter anmodning fra biskop Eidsvig, avlyser pater Reidar Votih det planlagte møtet med menigheten torsdag. Foto: Alf Ove HansenVis mer

Nekter pater Voith å holde fortrolig menighetsmøte

- Til hans eget beste, sier Eidsvig. Nå kan overgrepsanklagene bli anmeldt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): I dag slo Telemarks-avisene fast at Porsgrunn-pater Reidar Voith under en messe i helgen gikk ut med navnet på presten som skal ha forgrepet seg på ham.

Forholdene er to tilfeller av forsøk på å tiltvinge seg seksuell kontakt. Det skal ha skjedd en gang på 90-tallet, mens Votih var student og den aktuelle presten var hans mentor.

Etter høymessen på søndag opplyste Voith at han ville ha et møte med menigheten førstkommende torsdag der han ville informere om saken, skrev Varden i dag.

Biskop ønsket møtet avlystNå har Voith fått beskjed om å avlyse møtet.

- Biskop Eidsvig har bedt meg avlyse det tillyste møtet torsdag på grunn av det oppstyr det har blitt i media i dag. Møtet torsdag er følgelig avlyst, skriver Voith i en tekstmelding til Dagbladet.

Den katolske biksop i Oslo, Bernt Eidsvig, bekrefter overfor Dagbladet at han beordret møtet avlyst.

- Jeg synes verken det tjener ham selv eller menigheten å omtale forhold som muligens blir anmeldt, sier Eidsvig til Dagbladet.

Har du pålagt Voith munnkurv?

- Det er en administrativ avgjørelse som jeg mener er til hans eget beste, sier Eidsvig.

- Umulig å kommunisere fortroligHan sier at dersom Voith eller andre har behov for å snakke om de angivelige overgrepene, får dette skje under fire øyne.

- Hvis Voith har behov for å fortelle det til menigheten, så får det behovet fravike, sier Eidsvig.

Votih sier til Varden i kveld at han helst så at det planlagte møtet aldri hadde blitt offentliggjort, og at det er det som var grunnen til at det ble avlyst.

- Jeg har vist stor åpenhet og tillit, men føler at dere aviser i Telemark har brutt den. Når dere på førstesiden slår opp noe som skal være et privat møte for menigheten, blir dette brakt ut som en rikssak i offentligheten, noe som igjen gjør det umulig å kommunisere i fortrolighet med min menighet, sier Voith til Varden.

Dagbladet har så langt ikke kommet i kontakt med den navngitte presten. Han befinner seg i utlandet. Pressekontakt Pål Bratbak i Den katolske kirke sier at han ikke kan uttale seg om mannen fordi han tilhører en annen provins.

- Må meldes til politietI dag tidlig sendte Vatikanet ut meldingen om at prester som er mistenkt for seksuelle overgrep mot barn må meldes til politiet. I meldingen blir det understreket at sivil lovgiving alltid skal følges når det gjelder varsling av straffbare handlinger.

- Vatikanets nye retningslinjer for hvordan den katolske kirke skal håndtere pedofilisaker er i praksis en innskjerping av gjeldende regler, sier Eidsvig, til NTB.

Han mener det ikke er noen tilfeldighet at de nye reglene kommer nå og sier at de også innebærer at geistlige som har gjort seg skyldig i overgrep konsekvent vil bli fratatt alle geistlige rettigheter.

- TIL HANS EGET BESTE: Biskop Bernt Eidsvig synes ikke noe om å avholde et slikt fortrolig møte i alle offentlighet og muligens med pressen som tilhørere. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
- TIL HANS EGET BESTE: Biskop Bernt Eidsvig synes ikke noe om å avholde et slikt fortrolig møte i alle offentlighet og muligens med pressen som tilhørere. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Vis mer