Nekter pipefeil

Optiroc Leca sendte i går ut to pressemeldinger hvor de hevder at ekspertteorien om at sot i isolasjonen i gamle Leca-piper har ført til eksplosjon og brann, er feil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • «Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) er ikke kjent med noe tilfelle i Norge hvor pipebrann i en tresjikts elementpipe har spredd seg til brann i huset, så lenge ildsted og skorstein har vært riktig montert,» heter det i den første meldingen.
  • «Statens bygningstekniske etat (BE) mener at Leca-pipene solgt fram til 1987 er like sikre i dag som de var den gangen, så lenge monteringen av pipe og ildsted er riktig,» heter det i den andre pressemeldingen.

- Vi er opptatt av fakta og dokumentasjon. Myndighetene har ikke registrert et eneste tilfelle hvor det er dokumentert at pipebrann i eldre elementpiper har spredd seg til brann i huset, sier administrerende direktør Jan Halstensen i Optiroc Leca.

Ble stanset

- Myndighetene har selv vært med på å reise mistanken om at sot i isolasjonen i de eldre elementskorsteinene kan føre til eksplosjon og brann. Dagbladet har dokumentert at forskningen som kunne gitt svar på dette, ble stanset av myndighetene. Er du enig i at del to av forskningen burde ha blitt gjennomført?

- Vi har aldri følt noen mistanke hengende over oss, og heller aldri vært involvert i å stanse noen forskning. Myndighetene må svare for hvorfor forskningen ble stanset. Vi bruker hele tida store ressurser på kvalitetssikring og videreutvikling. Våre elementpiper var gode på 80-tallet, og er like gode den dag i dag. De er like funksjonelle og like brannsikre, sier Optiroc-direktøren.

- Sintefs forskere skriver at det ikke er tilstrekkelig dokumentert gjennom forskning at sot i isolasjonen ikke er farlig. Hvordan stiller du deg til det?

- DSB har aldri registrert et dokumentert tilfelle av pipebrann i eldre Leca-pipe som har blitt til husbrann. Våre skorsteinsløsninger er 100 prosent sikre.

I pressemeldingene fra Optiroc Leca antydes det at det forekommer faktiske feil i Dagbladets artikler. Det eneste konkrete eksempel direktør Jan Halstensen på dette i går, er at «Dagbladet har unnlatt å fortelle at minst tre av de fire omtalte dødsbrannene kan skyldes feilmontering».

Tilbakeviser

Dagbladets nyhetsredaktør Eivind Ljøstad tilbakeviser denne påstanden.

- Mandag skrev vi om brannen på Stange i 1988, og påpekte følgende: «Utette eller feilmonterte elementpiper kan eksplodere og starte brann i norske hjem,» sier Ljøstad.

Han viser også til at Dagbladet siterte direktør Kjell Schmidt Pedersen i Sintef NBL slik:

- Det ble bestemt at det var bedre å bruke pengene på forebygging av problemet med sot og tjære i isolasjonen, som svært ofte relaterer seg til feilmontering av skorsteiner. Direktør Olav Ø. Berge i BE er sitert på det samme.