Nekter prinsesse-bilder

Islendingene får ikke se Ingrid Alexandra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit er svært fornøyd med oppholdet på Island og synes forventningene til besøket er mer enn innfridd. Men datteren Ingrid Alexandra, som er med på turen, vil de ikke vise fram.

- Hun er med av praktiske grunner og er ikke en del av den offisielle delegasjonen, slår kronprins Haakon fast.

I det offisielle programmet fra det islandske presidentkontoret står prinsessen imidlertid oppført som en del av delegasjonen sammen med sine foreldre, og forventningene til å få et bilde av de tre sammen på Island har vært store.

Mens kronprinsparet mandag tilbrakte mange timer i en buss sammen med presidentparet og den øvrige delegasjonen, ble den lille prinsessen fraktet med egen transport for moderlig servering både på historiske Thingvellir og på Snorres Reykholt. Men noe bilde av den lille familien sammen kom altså ikke på tale.

Kronprinsparet var svært begeistret for den flotte turen i strålende solskinn på veien til Nesjavellir og videre til det historiske området Thingvellir mandag formiddag.

- Det har vært en utrolig innholdsrik dag, og vi har først og fremst fått et innblikk i de historiske båndene mellom Norge og Island, sier kronprinsen.

- Det er også flott å se hvordan islendingene lever med historien sin og hvor opptatt de er av den, legger kronprinsessen til.

Under de mange kjøreturene viste det islandske landskapet seg fra sin beste side med endeløse, sommergrønne vidder, der enorme mengder blå lupiner lyste opp i det fascinerende landskapet. Men Island er kjent for sitt lunefulle vær, og da følget ankom Reykholt sent på ettermiddagen kom også regnet.

Før ankomsten til Snorres gård Reykholt hadde kronprinsparet først sett de verdifulle håndskriftsamlingene i Reykjavik, stått i røyk, damp og svovellukt ved jordvarmekraftverket på Nesjavellir, beundret islendingenes nasjonalhelligdom Thingvellir og besøkt Elkems ferrosilisiumsanlegg på Island.

President Olafur Ragnar Grimsson syntes det var ekstra hyggelig å vise kronprinsparet Thingvellir der det første alltingsmøtet ble holdt i 930 og markerte den nye nasjonens fødsel. 70 år senere ble kristendommen vedtatt på Alltinget.

Mange større nasjonale begivenheter blir feiret på Thingvellir. I 1994 var alle de nordiske statsoverhodene samlet her for å delta i markeringen av 50-årsjubileet for Islands selvstendighet.

Det offisielle besøkets andre dag ble avsluttet med middag på Reykholt, Snorres Sturlasons siste bosted på Island. Her ligger den kjente historiefortelleren begravd etter at han ble myrdet i 1241 av sine svigersønner, etter oppdrag fra kong Håkon Håkonsson.

I nærvær av kong Olav ble grunnsteinen til Snorrestova lagt ned i 1988, men først tolv år senere - og etter mange finansieringsproblemer - kunne kong Harald og president Grimsson åpne det vakre bygget 29. juli 2000.

Norge og norske givere har i stor grad bidratt til at Reykholt, som også er en av Islands eldste gårder og kirkesogn, har fått et slikt kulturelt senter. Ved innvielsen ble det opprettet en samarbeidsavtale mellom Snorrestova og Universitetet i Bergen.

(NTB)

<B>UTEN DATTEREN: Kronprinsparet besøkte det historiske området Thingvellir mandag. Kronprins Haakon, fru Dorrit Mousaieff, kronprinsesse Mette-Marit og Islands president Olafur Ragnar Grimsson på vei ned til Thingvellir.