Nekter Rød-Larsen å inspisere Jenin

Israel ga i kveld beskjed om at de vil nekte tre FN-tjenestemenn adgang til å være blant inspektørene som skal undersøke hva som skjedde i flyktningeleiren Jenin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sharons rådgiver til Rød-Larsen: - Reis hjem til Quisling-land

Store deler av flyktningeleiren Jenin på Vestbredden ble totalt ødelagt under den tre uker lange israelske okkupasjonen og FN har beordret en undersøkelseskommisjon for å finne ut hva som skjedde. Palestinerne hevder at de israelske styrkene gjennomførte massakre under okkupasjonen, mens den israelske hæren mener de kun har søkt etter ettersøkte terrorister, men sier at sivile liv også gikk tapt.

I kveld melder den israelske avisa Ha'aretz at Israel vil protestere mot at tre navngitte personer får lov til å delta i undersøkelseskommisjonen fra FN. En anonym kilde sier til avisa at de tre er FNs spesialutsending til Midtøsten, Terje Rød-Larsen, Sjef for FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger, Peter Hansen, og FNs høykommissær for menneskerettigheter, Mary Robinson.

Alle tre har de siste dagene uttalt seg kraftig mot at israelske styrker ikke ville la hjelpeorganisasjoner slippe til under den militære okkupasjonen av Jenin. Verken sårede eller døde kunne bli hentet ut.

Offisielle palestinske talsmenn sa tidligere i dag at de var glade for at FN hadde bestemt seg for å sende en delegasjon til Jenin.

Det palestinske regjeringsmedlemmet, Saeb Erekat, sier til Ha'aretz at FNs beslutning er et skritt i riktig retning. Han håper at FN starter med å granske hva som skjedde i flyktningeleiren så snart som mulig.

Den israelske regjeringen opplyste i ettermiddag at de ville samarbeide med FN-delegasjonen, og at de ville la dem spørre ut både soldater og offiserer som var med da israelerne rykket inni Jenin.

Israelske kilder sier til Ha'aretz at de håper at delegasjonen vil forholde seg objektiv og upartisk.

Les hele artikkelen i Ha'aretz her.

SJOKKERT: FNs spesialutsending i Midtøsten, Terje Rød-Larsen var sjokkert over synet som møtte ham i flyktningeleiren Jenin, og ga uttrykk for det. Israel likte slett ikke det han sa.
<B>KRITISERTE OGSÅ ISRAEL: Sjefen for FNs hjelpeprogram for palestinske flyktninger, danske Peter Hansen, kritiserte Israel etter at de hadde brukt FNs skoler til fengsler for mistenkte terrorister i Gaza.
<B>FOR KRITISK: FNs høykommissær for menneskerettigheter, Mary Robinson, har vært for kritisk for Israel.