Nekter Sarkozy å hånd-hilse på Cameron her?

Tilsynelatende kjølig tone på EU-toppmøtet der Storbritannia la ned Euro-veto.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har vært tøffe fronter under EU-toppmøtet i Brüssel i går og i dag, hvor EUs 27 stats- og regjeringssjefer har forsøkt å avgjøre euroens framtid.

De 27 klarte ikke å samles om en felles redningsaksjon for euroen på toppmøtet, da Storbritannias David Cameron sa nei til endringer av EUs lover, Lisboatraktaten.

I stedet vil det bli opprettet en mellomstatlig avtale om strengere økonomisk politikk. Tyskland og Frankrike insisterte på forhånd om at det måtte omfattende endringer i EU-traktaten til, hvor EU-kommisjonen blant annet ville få makt til å straffe budsjettsyndere, men Storbritannia, som står utenfor Euro-samarbeidet, la ned veto.

David Cameron har vært hardt presset på hjemmebane av partimedlemmer som har krevd at han stiller motkrav for å støtte endringer, og han er blitt omtalt som en bremsekloss. Camerons partifeller har særlig vært opptatt av å beskytte finansmiljøet i London mot nye reguleringer.

Nektet å håndhilse? Det kjølige forholdet mellom franskmennene og britenes statsledere kom tilsynelatende til syne ved oppstarten av et møte i dag.

Videoopptaket, som du kan se øverst i denne saken, viser hvordan president Nicolas Sarkozy, går inn i lokalet og hilser på flere personer. Da han møte Cameron løfter begge hånda som for å hilse, men Sarkozy går forbi. Seansen har fått stor oppmerksomhet i britiske medier, som gjør sitt beste for å tolke bildene.

EN LØFTET HÅND: Både Nicolas Sarkozy og David Cameron løfter høyrehånd, tilsynelatende for å håndhilse. Foto: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert/Scanpix
EN LØFTET HÅND: Både Nicolas Sarkozy og David Cameron løfter høyrehånd, tilsynelatende for å håndhilse. Foto: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert/Scanpix Vis mer

Det er mulig å tolke opptaket, og stillbildene, dit hen at Sarkozy nekter å hilse på Cameron. Men det hevdes også, blant annet av Telegraph, at de to hadde møtt hverandre, og håndhilset, tidligere på dagen.

Storbritannia ut? Storbritannias veto blir av enkelte tolket som et signal om at landet kan være på vei ut av EU.

- Dette er historisk. Det betyr i virkeligheten at EU som vi kjenner det i dag, er delt i to. Og Storbritannia kan være på vei ut, sier EU-ekspert Marlene Wind til nyhetsbyrået Ritzau ifølge NTB.

Cameron selv sa tidligere i dag:

- Vi ønsker alt godt til eurosone-landene, vi vil at alle skal løse sine problemer, fordi vi alle trenger økonomisk vekst. Men til syvende og sist har jeg tatt fattet en beslutning om at det ikke er i Storbritannias interesser å delta i dette, sa Cameron, ifølge BBC

Sarkozy reagerte kraftig:

GÅR VIDERE: Sarkozy tar ikke Cameron i hånda, men går videre med løftet arm. Foto: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert/Scanpix
GÅR VIDERE: Sarkozy tar ikke Cameron i hånda, men går videre med løftet arm. Foto: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert/Scanpix Vis mer

- For å akseptere traktatendring ba statsminister David Cameron om noe vi alle fant uakseptabelt - en protokoll i traktaten som ville gi Storbritannia unntak fra visse finansielle ordninger, sa Sarkozy på en pressekonferanse fredag morgen. 

- Det kan vi ikke akseptere. Det var en mangel på tilstrekkelig reguleringer som skapte de nåværende problemene, sier Sarkozy, ifølge The Guardian.    

- Gigantisk skritt Enkelte velger å fokusere på det positive. Tysklands statsminister Angela Merkel sier enigheten på toppmøtet er et «gigantisk skritt mot et stabilt Europa». 26 av 27 land støtter for øvrig nå den nye mellomløsningen.

- Jeg er optimistisk til at vi skal komme nær 27. Faktum er at 26 ledere har sagt de er positive til å bli med, sa EU-president Herman Van Rompuy da EU-toppmøtet ble avsluttet fredag ettermiddag.

KLAPPER PÅ SKULDRA: Hvis Cameron føler seg hilselurt her tar han seg raskt inn og klapper sin franske kollega på ryggen. Foto: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert/Scanpix
KLAPPER PÅ SKULDRA: Hvis Cameron føler seg hilselurt her tar han seg raskt inn og klapper sin franske kollega på ryggen. Foto: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert/Scanpix Vis mer