Nekter seksåringer å gå i 17. mai-tog

Samtlige 5700 førsteklassinger i Oslo får ikke lov å gå i barnetoget på nasjonaldagen. 17. mai-komiteen tror ruta blir for slitsom, og dessuten at toget kan bli for langt! - Dumt at vi ikke får se kongen, sier seksåringene på Hasle skole.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

17. mai-komiteen i Oslo har sendt brev til samtlige skoler med beskjed om at førsteklassingene ikke får være med i 17. mai-toget gjennom byen.

- Jeg ble veldig overrasket da jeg fikk vite at seksåringene er nektet å delta i barnetoget. Dette er tåpelig, sier Linda Kristiansen ved Hasle skolefritidsordning.

Hun har til daglig ansvaret for førsteklassingene og tror ikke noe på at barnetoget gjennom byen ville blitt for belastende for seksåringene.

- Vi har diskutert dette siden vi begynte vårt arbeid og var selvsagt bekymret for hvordan barna ville takle all ventingen, den lange marsjen og ståket som naturlig følger rundt barnetoget, sier leder i 17. mai-komiteen Johannes H. Berg (H).
Han presiserer at 17. mai-komiteen var enstemmig i sin beslutning om at førsteklassingene ikke får være med.

Foruten representanter fra Høyre, Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og Venstre, sitter en representant fra Norsk Lærerlag i komiteen.

For langt tog

- Toget vokser for hvert år, og vil i år bli lengre enn noensinne. Det er ikke til å legge skjul på at toget kunne blitt for langt hvis samtlige seksåringer skulle vært med, sier Berg.

Komiteen sendte tidligere i år ut en forespørsel til samtlige 95 skoler i Oslo om hvorvidt seksåringene skulle delta i barnetoget. 55 skoler sa nei, 14 sa ja, 6 visste ikke og resten svarte ikke.

- Skolene kan velge ikke å være med i toget. Kunne ikke seksåringene på de 14 skolene som ville være med, få lov til det da?

- Flertallet av skolene ville ikke være med, og da må en regel gjelde for alle. Noen mente til og med at annen- og tredjeklassingene er for små.

- Hvorfor det?

- Det ville ikke være rettferdig om noen skulle delta, mens andre ikke gjorde det. De får jo være med neste år, da. Vi må også huske på at det ville kreve flere voksne til seks-åringene enn til de øvrige elevene.

- Vi er store nok

Kaisa (6=), Kine (6=), Martin (6=) og Guttorm (7) går i klasse 1A på Hasle skole.

- Visste dere at dere ikke får være med i barnetoget i byen 17. mai?

- Får vi ikke? Søren, svarer Kine.

- Søren er et navn, korrigerer Kaisa.

De er skjønt enige om at det ville vært moro å møte kongen, men tror selve toget ville blitt litt kjedelig.

- Men vi er store nok til å gå i tog, samstemmer de.

FÅR IKKE: Klasse 1A ved Hasle skole i Oslo skulle gjerne gått i toget 17. mai.