Nekter Siv bomseier

Venstre- og KrF-topper avviser kategorisk at de har noe å gi i bompengeforhandlingene med Frp. Nå begynner klokka å tikke fort for Frp-leder og finansminister Siv Jensen.

FORHANDLER: Frp-leder Siv Jensen må levere en bomseier til grasrota i partiet i god tid før valget. Hun sitter nå i forhandlinger - eller samtaler - med de andre partilederne i regjeringen..
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
FORHANDLER: Frp-leder Siv Jensen må levere en bomseier til grasrota i partiet i god tid før valget. Hun sitter nå i forhandlinger - eller samtaler - med de andre partilederne i regjeringen.. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

- Vi i Venstre kaller det ikke forhandlinger, men samtaler mellom gode regjeringskolleger. Det er altså ikke noe å forhandle om, Granavolden og Nasjonal transportplan ligger fast!

Abid Raja, parlamentarisk nestleder i Venstre, kan ikke være klarere. Det er totalt uaktuelt for Venstre å gi Frp noen seire på området som smerter selve rota i Frp-hjertet: bypakkene.

Hovedproblemet

Siv Jensen omtalte bypakkene, som har ført til politiske jordskjelv i Bergen, Stavanger og Oslo, som «hovedproblemet» i et intervju med VG for ei drøy uke siden.

STOLTE: Abid Raja (V) og Hans Fredrik Grøvan (KrF) under framleggelsen av Nasjonal transportplan i 2017. Venstre- og KrF-toppene avviser at en tøddel kan endres i planen for å gi Frp en seier på bompenger. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
STOLTE: Abid Raja (V) og Hans Fredrik Grøvan (KrF) under framleggelsen av Nasjonal transportplan i 2017. Venstre- og KrF-toppene avviser at en tøddel kan endres i planen for å gi Frp en seier på bompenger. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Inn i forhandlingene - eller samtalene - med regjeringskollegene hadde hun også med seg følgende løsning på Frps hovedproblem: kutte kostnader i eksisterende bypakker.

Resultatet av forhandlingene har Siv Jensen lovet skal komme i god tid før valget, så skal det legges fram for partiets landsstyre. Er ikke kravene innfridd, kan partiet spasere ut av regjeringskontorene.

Grøvan: - Umulig

- Det er helt umulig for oss i KrF å være med på noen endringer nå rett før et valg av en halvt år gammel regjeringsplattform og en Nasjonal transportplan (NTP) som ikke skal revideres før i 2021, sier KrFs parlamentariske leder Hans Fredrik Grøvan.

I klartekst betyr det følgende:

- Byvekstavtaler skal fortsatt være et virkemiddel for å nå målene om nullvekst. Det er det ikke tvil om. Det er ikke snakk om å avvikle disse byvekstavtalene. Det står ikke noe i Granavolden som tilsier at vi letter på kravene eller skyver på målsettingene, slår Grøvan fast.

Hallstein Bjercke er førstekandidat for Venstre i Oslo som sammen med Akershus har landets største byvekstavtale, Oslopakke 3. Han er også totalt avvisende til endringer på området Siv Jensen trekker fram som selve hovedproblemet.

- For Oslopakke 3 har vi ikke noe å gi. Det har jeg gitt klar beskjed om til min partiledelse. Og det er jeg veldig trygg på, sier Bjercke.

Venstre-topp Raja følger opp:

- Det eneste Venstre kan være med på når det gjelder bompenger, er å bedre den sosiale profilen.

Dale: - Folk sliter

Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) svarer på vegne av Siv Jensen og Frp-ledelsen. Han innrømmer at Frp kjemper i motbakke for å få gjennomslag.

- Det har vært veldig tungt for Frp å få gjennomslag på bompenger tidligere, og det blir det nok også nå. Men jeg tror vi kan klare det igjen, selv med innbitt motstand fra både Raja og Grøvan, sier Dale, som håper det snart går opp for KrF og Venstre at nok er nok.

- Realiteten må synke inn for de andre partiene, bompengenivået er blitt for høyt i en del byområder. De må realitetsorientere seg, det er jeg helt sikker på at vi får til i forhandlingene. For Frp har det vært usedvanlig viktig at vi tar dette på alvor, det handler om at folk sliter med å få hverdagen til å gå opp. Vi jobber intenst med mange løsninger.

Jon Georg Dale tar Rajas påstander om at det ikke foregår forhandlinger, med stor ro.

- Hvordan Abid Raja betrakter dette, har jeg et helt avslappet forhold til. Det er de fire partilederne som sitter sammen.

- Men resultatet her må vel innom Venstres stortingsgruppe?

- At Abid Raja har en annen holdning påvirker ikke muligheten til å få til gode løsninger. Det er de fire partilederne som sitter sammen, vi må få til løsninger som gir innbyggerne lavere bompenger, sier Jon Georg Dale.