Nekter skyld for Lockerbie-tragedien

Rettssaken mot to libyere som er tiltalt for sprengningen av PanAm-flyet over Lockerbie i 1988 startet i dag. Den norske flyvertinnen Irja Skabo var blant de 270 som omkom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rettssaken finner sted i den ominnredete militærleiren Camp Zeist i Nederland, som for anledningen er under skotsk jurisdiksjon.

Abdel Basset al-Megrahi (48) og Al-Amin Khalifa Fahima (44) står tiltalt for drap på 259 flypassasjerer og 11 innbyggere i den skotske byen Lockerbie 21. desember 1988.

De tiltalte erkjenner ingen skyld. Aktoratet mener de to var libyske agenter, som plasserte en bombe i en koffert om bord i flyet.

De to satt uttrykksløse bak en skuddsikker glassvegg da dommeren åpnet rettsforhandlingene i formiddag.

Den norske flyvertinnen Irja Skabo var blant de 259 ombord i flyet som døde.

Den 38 år gamle Oslo-kvinnen var på sin siste arbeidstur fra London til New York før hun skulle hjem og feire jul sammen med sin ektemann og sin da syv år gamle sønn. Etter 15 års stasjonering for PanAm i USA, hadde Irja Skabo nettopp flyttet hjem til Oslo sammen med familien.

Aktoratet har innkalt mer enn 1000 vitner foran rettssaken, mens de to tiltaltes forsvarere har innkalt over 100 vitner. Rettssaken er forventet å vare mer enn et år, bare avbrutt av en måneds sommerferie.

NEKTER SKYLD: De to tiltalte nekter skyld for Lockerbie-katastrofen.