Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Waras samboer siktet:

Nekter straffskyld - mener politiet er på et blindspor

Laila Anita Bertheussen (54) er ferdig i avhør og har reist hjem, ifølge hennes forsvarer John Christian Elden.

NEKTER STRAFFSKYLD: Laila Anita Bertheussen (54) nekter straffskyld i siktelsen mot seg. Det bekrefter hennes advokat John Christian Elden overfor Dagbladet.
NEKTER STRAFFSKYLD: Laila Anita Bertheussen (54) nekter straffskyld i siktelsen mot seg. Det bekrefter hennes advokat John Christian Elden overfor Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Laila Anita Bertheussen (54) nekter straffskyld i siktelsen mot seg. Det bekrefter hennes advokat John Christian Elden overfor Dagbladet.

Han fikk snakket med sin klient etter at hun ble ferdig med PST-avhørene rundt klokka 21.00 torsdag kveld.

- Jeg har hatt en lengre samtale med min klient etter avhør. Hun er meget bestemt på at politiet er på blindspor. Hun har svart på alle spørsmål og gitt PST tilgang til alle opplysninger for å belyse sin uskyld, sier Elden til Dagbladet.

DETTE ER SAKEN: Siden desember skal justisminister Tor Mikkel Wara ha opplevd flere truende hendelser ved han og samboerens hjem i Oslo. Her får du en oppsummering av alle hendelsene. Vis mer

Etter at avhørene av Bertheussen ble ferdig torsdag kveld, reiste hun hjem, ifølge Elden, som ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

Siktet av PST

Bertheussen er samboer med justisminister Tor Mikkel Wara (Frp), og ble torsdag siktet av PST for å ha tent på familiens bil natt til søndag.

PST har siktet Bertheussen for å foreta noe som vekker mistanke om at en straffbar handling er begått uten at den er det.

De mistenker at 54-åringen selv startet brannen og ved det gikk inntrykk av at brannen ble påtent av en eller flere gjerningsmenn, fortalte PST-sjef Benedicte Bjørnland på en pressekonferanse tidligere i dag.

SIKTET: Justisministerens kone Laila Anita Bertheussen er siktet for å ha startet en brann i familiens bil natt til søndag. Hennes og ektemann Tor Mikkel Waras hjem i Oslo er blitt utsatt for flere trusler siden desember. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Siktelsen mot Bertheussen ble tatt ut i dag, og hun ble tatt inn til avhør i dag. Avhørene ble gjort uten advokat.

Tidligere i kveld kunne Dagbladet melde at justisminister Tor Mikkel Wara hadde bedt John Christian Elden om bistand på vegne av sin samboer.

Dagbladet kunne også melde at Wara selv var inne til avhør som vitne hos PST, uten advokat.

Flere trusler

PST har i lengre tid etterforsket en rekke hendelser, oppfattet som trusler, mot Wara og hans ministerbolig i Oslo.

Siden desember i fjor har det skjedd fem hendelser ved Waras bolig, som alle er blitt oppfattet som trusler.

SIKTET: Justisministerens samboer Laila Anita Bertheussen siktet for å ha startet brann i familiens bil. Dagbladets kommentator Marie Simonsen blir ikke overrasket om Tor Mikkel Wara går av etter PSTs siste oppdatering på Wara-saken. Reporter: Jesper Finsveen. Video: Marie Røssland / Dagbladet. Vis mer

Den siste i rekken skjedde natt til søndag, da det var branntilløp i familiens bil. Det er bare denne hendelsen Bertheussen er siktet for.

PST ser imidlertid hendelsene i sammenheng.

- Forholdet ses i sammenheng med tidligere trusler mot justisministeren og samboeren selv, hvor siktede kan ha lagt til rette for at politiet skulle etterforske denne hendelsen som en eskalering, sa Bjørnland under pressekonferansen i kveld.

Nå nekter altså Bertheussen bestemt for at hun har noe med hendelsen natt til søndag å gjøre.

Erna og Siv rystet

Under en pressekonferanse i ettermiddag sa Tor Mikkel Waras sjef, statsminister Erna Solberg (H), at hun og resten av regjeringen er rystet av saken.

SIKTET: Justisminister Tor Mikkel Wara sin samboer Laila Anita Bertheussen er siktet for overteredelse av straffeloven paragraf 225 bokstav b for å foreta noe som vekker mistanke for at en straffbar handling er begått uten at den er det. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Opplysningene om dette var et sjokk for meg. Jeg ble informert om dette kort tid før PSTs pressekonferanse etter at de hadde fått rettens medhold til pågripelse og ransaking, sa Solberg.

Hun ba deretter Wara komme til statsministerens kontor umiddelbart, hvor hun opplyste justisministeren om PSTs siktelse.

- Jeg har lyst til å understreke at dette gikk veldig tungt inn på Tor Mikkel. Dette er en tragedie for han, og for hans familie. Tor Mikkel ba i den samtalen om å få permisjon fra sin stilling for å ivareta sin familie, sa Solberg.

RANSAKING: Politiet undersøkte torsdag ettermiddag og kveld Tor Mikkel Wara og Laila Anita Bertheussens bolig på Ullern i Oslo. Tidligere torsdag fikk de anledning til å ransake parets hjem av Oslo tingrett. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
RANSAKING: Politiet undersøkte torsdag ettermiddag og kveld Tor Mikkel Wara og Laila Anita Bertheussens bolig på Ullern i Oslo. Tidligere torsdag fikk de anledning til å ransake parets hjem av Oslo tingrett. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Finansminister og Frp's partileder Siv Jensen ble også orientert om saken i dag. Hun opplyste under pressekonferansen med Solberg at Wara selv er i sjokk.

- Det er åpenbart at dette går sterkt inn på han. Uansett utfall, så er dette en personlig tragedie for han og hans familie. I dag er jeg opptatt av å vise omtanke for Tor Mikkel og hans familie, og dette er ikke dagen for konklusjoner. Vi er alle i en sjokktilstand, sier Jensen.

Også partifelle og tidligere Frp-leder Carl I. Hagen er sjokkert.

- Jeg er i sjokk og håper PST tar feil, skriver Hagen i en tekstmelding til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!