Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nekter straffskyld for Ragnhilds (15) død

Tiltalt for å ha etterlatt henne i hjelpeløs tilstand.

DØDE AV OVERDOSE:  Ragnhild Embla Helsengreen var egentlig i barnevernets omsorg da hun døde av en overdose, bare 15 år gammel. 
Foto: Privat
DØDE AV OVERDOSE: Ragnhild Embla Helsengreen var egentlig i barnevernets omsorg da hun døde av en overdose, bare 15 år gammel. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den siste dagen i juli i fjor ble 15 år gamle Ragnhild Embla Helsengreen funnet død i en leilighet i Solheimsviken i Bergen. Antatt dødsårsak var overdose.

Tre personer som er tiltalt for å ha forlatt henne i hjelpeløs tiltand nektet straffeskyld da rettssaken mot dem startet i Bergen tingrett i dag, melder bt.no.

De tre tiltalte er en 33 år gammel kvinne og to menn på henholdsvis 19 og 35 år.

Video-opptak Det er satt av tre dager til saken. En video av den 15 år gamle jenta som ble tatt opp i leiligheten samme kveld blir et sentralt bevis.

- Det er et opptak gjort med en PC, som viser deler av det som skjedde i leiligheten. Vi er interessert i å dokumentere hvilken tilstand Ragnhild var i etter at hun hadde inntatt en del rusmidler, sier politiadvokat og aktor Harald Bilberg til Dagbladet.

Opptaket varer i litt over en halvtime og viser personene som var til stede og hva de gjorde i timene før overdosedødsfallet, ifølge Bilberg.

Rettssaken i Bergen tingrett er svært spesiell fordi politiet har valgt å bruke en straffebestemmelse som ikke brukes ofte.

- De burde tilkalt hjelp da de forsto at noe var galt. Det er det tiltalen hviler på, sier politiadvokat Bilberg.

Ifølge aktor var det kvinnen og 19-åringen som hjalp Ragnhild med å sette en sprøyte heroin.

Dødsdopet PMMA 33-åringen var på et tidspunkt siktet for uaktsomt drap, men siktelsen ble frafalt da dødsdopet PMMA ble funnet i kroppen. —Vi måtte legge til grunn at heroinen alene ikke var tilstrekkelig til å volde hennes død, sier Bilberg.

Den 33 år gamle kvinnen har erkjent de faktiske forhold rundt at hun hjalp Ragnhild å sette sprøyta, men ikke straffskyld etter tiltalen.

- Hun har hjulpet å sette sprøyta, men det var ikke dødsårsaken. Det er jo stoffet hun hadde i blodet som trolig er årsaken til at hun døde, sier forsvarer Stein Erik Ottesen til Dagbladet.

Han forteller at klienten hans tar det svært tungt.

19-åringen som er den fjerde siktede i saken, skal ha vært sammen med Ragnhild de siste dagene av hennes liv, og skal ha
vært den som tok henne med til parets leilighet.

- Tragedie for alle - Han har ikke erkjent straffskyld og ser på dette som en tragedie for alle involverte, sier 19-åringens forsvarer, Aasmund Sandal, til Bergensavisen.
Ragnhild-saken var hovedoppslag i Dagbladet fire dager etter dødsfallet. Da sa den 43 år gamle moren at dattera hadde blitt en kasteball i systemet.

Bare i løpet av det siste året hun levde, hadde Ragnhild bodd på tre ulike institusjoner og i et ungdomshjem. 15-åringen var i Barnevernets omsorg da hun døde.