Nekter straffskyld

Mandag starter norgeshistoriens første terror-rettssak i Oslo Tinghus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Når rettssaken starter i morgen tidlig er Arfan Qadeer Bhatti (30), Andreas Bog Kristiansen og Ibrahim Øzbabacan de tre første nordmennene som står tiltalt for å planlegge og forberede en terrorhandling på norsk jord.

Bhatti nekter straffskyld etter den såkalte terrorparagrafen.

Han har tidligere forklart at samtalen der Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener han planla terroranslag mot USAs og Israels ambassader dreide seg om et planlagt ran av en Bunnpris-butikk like ved den amerikanske ambassaden. Samtalen ble avlyttet av politiet.

Skjøt mot synagogen

Bhatti og Øzbabacan er begge tiltalt for å ha skutt mot Det mosaiske trossamfunns synagoge i Oslo i september 2006. Minst 13 skudd ble avfyrt med automatvåpen mot synagogen i Bergstien.

Bhatti har tidligere forklart at han befant seg i Torshovparken der han spiste kebab da skuddene ble avfyrt mot synagogen.

Afrfan Bhatti ble pågrepet av PST etter lang tids spaning og avlytting grunnet mistanke om terrorplaner.

Polititabber

TERRORTILTALT: I morgen må Arfan Qadeer Bhatti møte i Oslo tinghus, som den første nordmann som er tiltalt etter terrorparagrafen. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET
TERRORTILTALT: I morgen må Arfan Qadeer Bhatti møte i Oslo tinghus, som den første nordmann som er tiltalt etter terrorparagrafen. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET Vis mer

Bhatti er tiltalt for to andre skyteepisoder, mot to involverte i T5PC-pyramiden. Han skal selv ha skutt mot huset til Tor Arne Barrengs mor, og for å ha fått en annen person til å avfyre 11 skudd mot huset til en finansakrobat i Bærum etter en mislykket pengeinnkreving.

Dårlig økonomi gjorde at PST ikke spanet på Bhatti den aktuelle natta da det ble skutt mot huset der Barreng bodde.

Også da det ble skutt mot synagogen gjorde PST en tabbe. Fordi Bhatti brukte en annen bil enn sin egen forlot han leiligheten sin uten at politiet fikk det med seg.

Flere kjente vitner
På aktoratets vitneliste står blant andre finansakrobat Thomas Øye. Det samme gjør  T5PC-lederen Tor Arne Barreng og finansakrobaten i Bærum. Bhatti skal ha hatt svært gode forbindelser i det grå finansmarkedet i hovedstaden.

På vitnelista står også den kvinnelige TV2-reporteren som ifølge PST skal ha hatt et forhold til Bhatti.

Også Anne Sender, forstander i synagogen, skal vitne i retten.

PSTs hovedvitne er en 29 år gammel kompis av Bhatti, som også selv var siktet i saken. Etter et halvt år i varetekt ble 29-åringen, som er norsk statsborger med pakistansk bakgrunn, løslatt. I fjor høst besluttet statsadvokaten i Oslo å henlegge terrorsaken mot ham.

29-åringen skal flere ganger ha besøkt terrortiltalte Bhatti i Stavanger fengsel, og krevde også å få være til stede på fengslingsmøtet. Dermed har PST fryktet at de to kamereatene kan ha samkjørt sine forklaringer.

Nekter straffskyld

I etterkant av varetektsfengslingen har 29-åringen krevd en million kroner i oppreisning fra staten.

I morgen holder aktor og forsvarere sine innledningsforedrag, og Bhatti vil neppe begynne å forklare seg før tidligst tirsdag. Det er satt av 40 rettsdager til terrorsaken, som varer helt fram mot midten av juni.

Dagbladet.no følger rettssaken.