Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nekter telefonkatalogen nett-tilgang

Datatilsynet nekter Telenor å legge ut telefonkatalogen på nettet av hensyn til personvernet. Samtidig kan du kjøpe det samme telefonregisteret på CDROM.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Telenor får ikke konsesjon til å legge ut Hvite Sider på nettet med mindre de innhenter samtykke fra alle de som er registrert, sier direktør for Datatilsynet Georg Apenes. Men Telenor har avslått denne løsningen og klager nå avgjørelsen inn for Datatilsynet.

For enkelt

Apenes begrunner kravet i at det vil være alt for enkelt for markedsaktører å gjøre søk i registeret for å sette sammen forbruksgrupper.

- Telefonkatalogen i digitalisert form vil gi en søkemulighet som i dag ikke eksisterer på papir. Man vil kunne plukke ut interessante objekter for markedsorienterte prosjekter ut fra for eksempel bosted, familiestørrelse og inntekt, sier Apenes, som kom inn på problemstillingen under en konferanse om nettpublisering i dag.

Gisle Hannemyr, forsker ved Institutt for Informatikk, synes dette er et merkelig argument siden katalogen allerede finnes søkbart tilgjengelig på CDROM.

Må gjelde for alle

- Hvis Datatilsynet skal bruke argumentet om samtykke må dette gjelde for alle kanaler, sier dataguruen.

Saken skal på nytt opp i styret i Datatilsynet. En lignende klage i Sverige førte til at det svenske datatilsynet til slutt måtte gi grønt lys til katalogen på nettet. I Norge er det nå kun Gule Sider som finnes tilgjengelig for nettsufere.

Hannemyr mener tvert det er enklere å sikre seg mot at noen kartlegger dine digitale spor på nettet.

- Utviklingen har kommet så langt at du kan skjule sporene dine ved hjelp av enkle metoder. På nettet finns det metoder å skjule privatlivet. Du kan pakke opplysningene inn i en kode slik at ikke andre finner dem, sier Hannemyr.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling