Nekter terrorplaner

Kona Marie Cachet er løslatt, men Varg Vikernes må sitte enda et døgn i varetekt.

PRESSEMØTE:  Advokaten til Varg Vikernes, Julien Freyssinet, møtte pressen i kveld utenfor polithuset hvor Vikernes sitter i avhør. Foto: John Rasmussen / Dagbladet
PRESSEMØTE: Advokaten til Varg Vikernes, Julien Freyssinet, møtte pressen i kveld utenfor polithuset hvor Vikernes sitter i avhør. Foto: John Rasmussen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRIVE LA GAILLARDE / OSLO (Dagbladet): Varg Vikernes sitter varetektsfengslet på politistasjonen Brive La Gaillarde Corréze Police National. I går og i dag har Vikernes blitt avhørt av fransk terrorpoliti. Han ble fengslet mistenkt for terrorplanlegging.

Dagbladet var til stede da den terrortatte Varg Vikernes' forsvarer møtte pressen klokka 18.45 utenfor politistasjonen i Brive La Gaillarde

Hans franske forsvarer Julien Freyssinet sier til Dagbladet at han har vært samarbeidsvillig i avhørene.

- Min klient vil gjerne si, og har gjentatt helt fra starten, at han har ingen særskilte prosjekter koblet til et eventuelt terrorprosjekt eller terroraktivitet, sier forsvareren til Dagbladet.

Forsvareren sier Vikernes bare vil leve et fredelig liv sammen med sin kone og sine barn.

- Hans fortid forklarer nok noe av mistanken mot ham, noe som er forståelig. Det er også derfor han er opptatt av å gi mest mulig informasjon om seg selv og sin livsstil, sier Freyssinet.

Vikernes har ved flere anledninger uttalt seg om rasehygiene og det han kaller den europeiske rasens overlegenhet.

- Den siste tiden har aktiviteten hans på nett økt, med blant annet antisemittistiske og fremmedfientlige blogginnlegg, spør en fransk journalist forsvareren.

- Ja, han har sine meninger og legger ikke skjul på dem, men det vil ikke si at han har planlagt et prosjekt, sier forsvareren på spørsmål fra en journalist.

- Gikk politiet inn for tidlig?

- I alle fall er man langt fra å vise at han er i ferd med å planlegge et terrorprosjekt. Han sier at det ikke finnes et slikt prosjekt, forteller forsvareren.

Freyssinet sier våpnene Vikernes og kona nylig kjøpte ble ervervet på lovlig vis, og ble kjøpt fordi kona ville lære seg å skyte for å dra på jakt.

- Med våpenkjøp, blogginnlegg og hans historie finnes det elementer i saken som har ført til en mistanke. Men jeg tenker at man har trukket konklusjoner, uten at det er noe ting i saken som tilsier hvilken type prosjekt han skal ha planlagt, sier han.

Julien Freyssinet sier at Vikernes har vært
samarbeidsvillig i avhørene. Varetekten er forlenget enda en gang, altså 24 timer fra kl 06.00 torsdag morgen.

Avviser Breivik-kobling Forsvareren sier at Vikernes ikke ønsker å kobles til Breiviks terrorhandlinger.

- Min klient forsikrer om at han ikke har noen relasjon til massedrapene i Norge, Tvert om, han avviser totalt både Breikviks meninger og handlinger. Han vil gjerne understreke det, fordi det i enkelte artikler i mediene blir gjort en link til Breivik, sier Freyssinet.

Maks fire dager Den franske innenriksministeren uttalte seg imidlertid i franske medier tirsdag, der han sa at varetektsfengslingen av Vikernes ble gjort for å være føre var.

- Han kan bli sittende i varetekt i maksimalt fire dager etter fransk lov, sa Lecuivre til Dagbladet tirsdag.

Dersom det da ikke er grunnlag for siktelse, blir han sendt hjem. Om han blir siktet, vil han bli overflyttet til Paris, opplyste hun.

- De er ikke siktet for noe. Dette er et forstadium som i Norge kan sammenlignes med å bli kalt inn til avhør, sier John Christian Elden, Vikernes' tidligere forsvarer, til NTB

Talskvinnen for påtalemakta i Paris, Agnès Thinault Lecuivre, sier til Dagbladet at det franske antiterrorpolitiet har ransakt huset til terrormistenkte Varg Vikernes (41).

ARRESTERT: Varg Vikernes er mistenkt for terrorplanlegging. Arkivfoto: Ingun Mæhlum
ARRESTERT: Varg Vikernes er mistenkt for terrorplanlegging. Arkivfoto: Ingun Mæhlum Vis mer

- De fant fem våpen, en del kniver og sverd. Det var lovlige sverd, han kledde seg ut som viking og sånt, sier Lecuivre til Dagbladet.

Hun forteller at de ikke fant noen eksplosiver på gården.

FENGSLET:  Brive La Gaillarde Corréze Police National er politistasjonen der fransk politi har satt Varg Vikernes i varetekt.
Foto: John Rasmussen / Dagbladet
FENGSLET: Brive La Gaillarde Corréze Police National er politistasjonen der fransk politi har satt Varg Vikernes i varetekt. Foto: John Rasmussen / Dagbladet Vis mer