Nekter vaksinen: - Nok er nok

Den tidligere visepresidentkandidaten Sarah Palin påstår på falske premisser at de som nekter å ta vaksinen snart er i flertall.

VAKSINEMOTSTANDER: Sarah Palin, tidligere guvernør i Alaska og visepresidentkandidat, nekter å la seg vaksinere. Nå hevder hun at det er flere som ikke vil ta vaksinen enn de som tar vaksinen. Foto: Molly Riley/UPI/Shutterstock/NTB
VAKSINEMOTSTANDER: Sarah Palin, tidligere guvernør i Alaska og visepresidentkandidat, nekter å la seg vaksinere. Nå hevder hun at det er flere som ikke vil ta vaksinen enn de som tar vaksinen. Foto: Molly Riley/UPI/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den samme uka som USA passerer 800 000 coronadødsfall, snakket Sarah Palin, tidligere guvernør i Alaska og visepresidentkandidat, foran en forsamling der hun uttalte at hun under ingen omstendigheter ville la seg vaksinere. Det skriver The Guardian.

- Det blir over mitt lik. Jeg må bli skutt først, sa Palin til et jublende publikum.

- Jeg vil ikke gjøre det. Jeg vil ikke, og de bør ikke røre barna mine heller, fortsatte hun.

- Flere av oss

Palin, som selv testet positivt for corona i mars, snakket på et AmericaFest-arrangement i Phoenix, Arizona.

Arrangementet blir avholdt av den konservative studentorganisasjonen Turning Point USA, og andre vaksinemotstandere som Tucker Carlson fra Fox News og republikanerne Lauren Boebert og Marjorie Taylor Greene deltok også på arrangementet.

Eksperter sier at å vaksinere seg mot coronaviruset minsker sjansene betraktelig mot alvorlig sykdom og død. The Centers for Disease Control and Prevention (CDC) estimerer at uvaksinerte har 14 ganger mer sjanse for å dø av coronaviruset enn de vaksinerte.

Palin påsto også at de som nektet å ta vaksinen snart er i flertall over dem som har tatt vaksinen, uten å vise til noe data eller informasjon. Nå tar hun til orde for å si «nok er nok» til vaksinepåbud.

- Det er flere av oss enn dem. Det er en kraft i en gruppe som denne, der vi kan sparre med hverandre og virkelig være sterke, sa hun som et motsvar til vaksinepåbud, ifølge Mediate.

- Folk dør

Ifølge CDC har 72,9 prosent av befolkningen i USA tatt minst en dose med vaksinen. 61,5 prosent regnes som fullvaksinerte, med to doser, og en tredjedel av disse personene har mottatt en boosterdose - blant dem er tidligere president i USA, Donald Trump.

Spaltist for Washington Post, Dana Milbank, skriver blant annet at «Palins snakk om døde kropper er helt på kornet. Ved å fraråde vaksinen setter både hun, Tucker Carlson og resten av vaksinemotstanderne andres liv i fare. Folk dør bokstavelig talt».

Han pekte også på flere studier som viser forskjellene over dødsstatistikkene mellom de områdene som stemte for eller imot Trump.

Andre analytikere har sammenliknet republikanernes anti-vaksine og anti-munnbinds oppfordring til en «dødskult», ifølge The Guardian.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer