Nektes å bo i Norge

Valerij Berkov (75) er ridder av Den Kongelige Norske Fortjenesteorden av 1. klasse. Men ny bosettingstillatelse i Norge får han ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årsaken er at den russiske filologen, som fikk bosettingstillatelse i 1998 og har undervist i norsk i over 50 år, har tilbrakt mer tid utenfor landet de siste fire åra enn loven tillater. Det skriftlige varselet fra Utlendingsdirektoratet (UDI), som inneholdt beskjed om at han måtte søke om forlengelse av utenlandsoppholdet, så han ikke før det var for seint.

-  Selvfølgelig hadde jeg søkt dersom jeg hadde sett brevet. Det ville bare ha kostet meg en halvtime, sier Berkov.

-  Det er en rekke uheldige omstendigheter som er årsaken til at jeg ikke fikk sendt den søknaden. Postgangen går tregt mellom Russland og Norge.

75-åringen er fullstendig klar over at han ufrivillig har brutt en regel ved at han ikke søkte om forlengelse av oppholdet utenfor landet, men han kan ikke skjønne at det ikke skulle gå an å gjøre en skjønnsmessig vurdering.

Undervist siden 1951

Berkov var bare 14 år da han kom over russiske oversettelser av Knut Hamsun og Roald Amundsen på et bibliotek i Kirgisistan. Etter det viet han sitt liv til norsk språk og litteratur, og begynte seinere å pendle mellom Russland og Norge. Han har undervist i norsk siden 1951, og kan blant annet skilte med følgende meritter:Ridder av Den Kongelige Norske Fortjenesteordenen av 1. klasse.Professor ved Universitetet i St. Petersburg med norsk og nordisk filologi som hovedområde.Professor 2 ved Institutt for nordisk filologi og litteraturvitenskap ved Universitetet i Oslo.Medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi.Jobber for tida med en 3. utgave av Stor russisk-norsk ordbok. Det er det som er grunnen til at han har måttet tilbringe en del tid i Russland.

Måneder på sykehus

Nå har UDI vedtatt at han ikke skal få tilbringe sine siste år i landet han føler seg så knyttet til. -  Mitt største ønske er at jeg skal få nyte mine gamle dager i denne leiligheten. Det er så fint her på Romsås, sier Berkov fra balkongen sin med utsikt over hovedstaden.

Les også Berkovs leserinnlegg i Dagbladet 28. juli 2005.

DIPLOM: Valerij Berkov har fått flere utmerkelser, blant annet Den Kongelige Norske Fortjenesteorden.
BRUBYGGER: Stor norsk-russisk ordbok i flere utgaver er Valerij Berkovs hovedverk.