<strong>BOLLENEI:</strong> Elevene ved Tonstad skule får ikke lenger servert boller under skolelagsmøter. Foto: Morten Eik
BOLLENEI: Elevene ved Tonstad skule får ikke lenger servert boller under skolelagsmøter. Foto: Morten Eik Vis mer

Nektes å dele ut boller på skolen

Sirdal kommune mener bakervarene kan lokke andre studenter til møtene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det kristne skolelaget på Tonstad skule i Sirdal kommune har fått bollenekt under skolelagsmøter som avholdes i friminuttene, skriver avisa Dagen.

Nektes matservering

Møtene består som regel av bønn, andakt og en lek eller noe å spise. Det har vært en praksis at skolelagene har hatt med seg bakervarer og gått gjennom skolens korridor på vei til klasserommet der de har lagsmøte, men nå er det altså en slutt på bollene, ikke bare på Tonstad, men i hele Sirdal.

I et kommunalt brev slås det fast at skolelaget ikke kan servere mat, fordi det kan oppfattes som et lokkemiddel for deltakelse.

Enhetsleder for skole i Sirdal kommune, Anita Heiaas Haugen, sier saken i utgangspunktet handlet om at kommunen hadde oppe en sak om elevene skulle få fortsette å ha sine møter.

Det fikk de, men det er altså først og fremst serveringsnekten som har fått oppmerksomhet i ettertid.

- I Sirdal kommune så vektlegger vi at det skal være et selvstendig og frivillig valg å delta på møter. Vi har fokus på å ivareta miljøet for alle elevene, og legge til rette for at de ikke føler seg presset. Graden av press kan oppleves forskjellig på de forskjellige skolene, sier Haugen.

Har mottatt klager

Hun sier at det er viktig for dem å ivareta både de som ønsker å delta på møter, og de som ikke ønsker det.

I kommunen er det også flere små skoler, med relativt få elever, noe som også er et element i saken.

- Vi tenker at vi ikke ønsker å ha en praksis der det oppfattes som et ekstra insentiv til å delta og at noen skal oppleve det som et press, sier Haugen.

Enhetslederen bekrefter at de har mottatt klager fra foresatte på matserveringen under møtene.

Ropstad reagerer

Kommunens avgjørelse faller ikke i god jord hos alle. Karl Johan Kjøde, generalsekretær i Norges kristelige student- og skoleungdomslag kaller matforbudet «uforståelig». Også barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad reagerer.

- Jeg tror at norsk ungdom klarer å bestemme selv hvilke møter de ønsker å delta på uavhengig av om det lukter mat, sier Ropstad til Dagen.

Enhetsleder Haugen vil ikke si så mye om kritikken de får.

- Jeg har ikke så mange kommentarer til det, men jeg ser at Ropstad ber oss lete etter løsninger i stedet for problemer. Jeg tenker at vi har fått på plass en løsning sånn at de får lov til å ha møter, sier Haugen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer