Nektes å flytte til Bygde-Norge

TROMSØ (Dagbladet): Etter 30 år i Tromsø vil revisor Signe Dørum slå seg ned på landet. Men Balsfjord kommune nekter henne å flytte hjem for å overta barndomshjemmet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bygde-Norge avfolkes og småbruk ligger brakk. Men firkantede byråkratiske regler kan stoppe folk som vil ha en fot både på landet og i byen.

- Jeg er glad i hjemplassen min. I stedet for å være opptatt av å skape levende lokalsamfunn, vil byråkratene heller ha kontroll over hvor jeg sover, sier Dørum.

Mistro

Nå frykter Dørum at kommunen overtar hennes barndomshjem med tvang.

- Jeg er selvstendig næringsdrivende og er mobil. Jeg lever på en måte som tydeligvis ikke er helt vanlig på bygda, sier Dørum. For å overholde driveplikten har hun tegnet avtale med en nabo.

Hun driver et privat revisorfirma i Tromsø, og har dokumentert at hun halvparten av tida vil oppholde seg på hjemgarden, om lag ni mil fra byen.

Overnatting

I Tromsø overnatter hun hos slektninger og venner. Hennes tidligere samboer har måttet bekrefte at forholdet er avsluttet. Det er ikke tilstrekkelig for byråkratene:

«Vi finner det urimelig at De i Tromsø overnatter hos forskjellige bekjente,» heter det i et brev fra Folkeregisteret.

- Hvorfor skal ansatte ved Folkeregisteret ha 100 prosent kontroll over mitt privatliv? Det er jo rein overvåking, sier Dørum som har engasjert advokat.

- Dørum føler at dere har trådt over grensen for hva som må anses som privatlivets sfære?

- Det får hun bare føle, poenget er at vi har regler å forholde oss til, sier Ann Brynjulfsen ved Balsfjord Folkeregister.