Nektes å nevne Mette-Marit i privat dagbok

Slottet får refs for strenge taushetsavtaler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): VG har fått tilgang til en taushetserklæring som alle ansatte ved Det kongelige hoff må skrive under på. Der framgår det blant annet at de ikke får gi uttrykk for sine private meninger om kongefamilien eller kongelige eiendommer når de snakker med utenforstående.

Det mest spesielle punktet i avtalen er kanskje følgende:

«Kongefamiliens private liv og virke skal ikke unødig omtales blant personalet. Jeg har ikke adgang til å gjøre dagboknotater om Kongefamilien, og har ikke anledning til å uttale meg om Kongefamilien til media (...)».

Som i en mer ordinær taushetsavtale, trues arbeidstakeren med sparken og straffansvar om vedkommende bryter vilkårene.

Taushetserklæringen har vært obligatorisk ved ansettelse siden 1994, men får nå kritikk fra to juseksperter.

- En del av punktene er, etter min mening, i strid med ytringsfrihetsbestemmelsene i Grunnloven og bestemmelser i arbeidsmiljøloven, sier advokat og fagbokforfatter i arbeidsrett, Stig Åkenes Johnsen, til VG.

Han mener at for eksempel en ansatt ved Slottet som ønsker på renvaske seg for tyveribeskyldninger har aktverdig grunn til å skrive notater som også handler om kongelige. Samtidig ser han ikke at man burde forhindre noen i å uttale seg til andre om styresettet i landet.

Også jusprofessor Carl August Fleischer er skeptisk.

STRENGE TAUSHETSKRAV: Alle som jobber på Slottet har signert en svært streng taushetserklæring da de ble ansatt. Foto: SCANPIX
STRENGE TAUSHETSKRAV: Alle som jobber på Slottet har signert en svært streng taushetserklæring da de ble ansatt. Foto: SCANPIX Vis mer

- Erklæringen er altfor generelt utformet, og kan gi uttrykk for at den forbyr langt mer enn det jeg tror er adgant til å forby, Det er en tendens i Norge at slike erklæringer blir utformet for å beskytte folk i posisjoner, sier han til VG.

Slottet nøyer seg med å konstatere at:

- Det har alltid vært en forståelse om at ansatte ved Hoffet har taushetsplikt.