Nektes å spise lutefisk inne

Allen Vevang (61) elsker lutefisk, men det gjør ikke kona. Saken endte i The New York Times.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I førstesideoppslaget til The New York Times på selveste 1. juledag kan vi lese om norskættede Allen Vevang (61) som hver jul må spise sin lutefisk alene på restaurant. Kona Charlotte som er av tysk avstamning, kan ikke fordra lukten av lutefisk.

- Jeg synes det smaker jul. Å spise lutefisk på restaurant er min julegave til meg selv, sier Vevang, som for øvrig røper at han spiser sin lutefisk med potetmos og squash.

Mikro-lutefisk

Selskapet Olsen Fish i Minneapolis står for om lag halvparten av lutefisksalget i Nord-Amerika. Roger Dorff, selskapets pensjonerte toppsjef, sier de importerer fisken fra Norge.

- Det spises mer lutefisk i USA enn i Norge, sier Dorff, som likevel må medgi at de virkelige storspiserne er i ferd med å forsvinne.

- Når en gammel gubbe dør, går det årlige forbruket av lutefisk ned med nesten fem kilo.

Olsen Fish forsøker å appellere til yngre amerikanere, men forretningsideene slår ikke alltid like heldig ut. Et frossent mikromåltid med lutefisk som selskapet omsetter som TV-middag, selger dårligere og dårligere for hvert år som går.

På restauranten der Allen Vevang må spise sin lutefisk alene, er Larry Nelson sjef. Han deler ikke akkurat gjestens syn på lutefisk.

- Min kone er norsk og jeg hadde et krav da vi giftet oss: Ingen lutefisk, sier Nelson. Restaurantens eier, Marston Pearson, nekter av hensyn til forretningene å svare på om han spiser lutefisk selv.

Stinkende mat

- Over hele lutefisksonen, som strekker seg fra Chicago til Seattle, er det igjen tid for å glede seg over og krangle om maten som får hundrevis av lutherske kirkekjellere til å stinke i tiden fram mot jul, skriver The New York Times. Journalisten, Blaine Harden, beskriver lukten av lutefisk som en vedvarende aroma av overmoden fisk, blandet med den sterke industrilukten av en såpefabrikk.

Avisen kan fortelle at lutefisken - ordet som brukes i reportasjen er faktisk «lutefisk» - er en skandinavisk rett, brakt til USA av fattige nordmenn som hadde lært å lagre sommerens fiskefangst. Til tross for gnisningene i mange familier, setter amerikanerne til livs rundt 500 tonn lutefisk.

At retten er så populær skyldes nok ikke det noe tvilsomme tipset som en leser av The Star Tribune i Minneapolis forleden sendte inn til avisen. Hun hadde en boks med luktfjerneren AtmosKlear stående på kjøkkenet.

- Jeg klarte å få bort lukten av lutefisk samtidig som jeg bevarte duften av juletreet. Ingen kunne kjenne den forferdelige lukten, skrev leseren tilfreds.

(NTB)