Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Nektes abort under coronapandemien

Risikerer bot og fengselsstraff om man bryter forbudet.

INGEN ABORT: For å ha nok sengerplasser til alle stoppes nå aborter som ikke er livsviktige i Texas og Ohio. Foto: AP/Rick Bowmer
INGEN ABORT: For å ha nok sengerplasser til alle stoppes nå aborter som ikke er livsviktige i Texas og Ohio. Foto: AP/Rick Bowmer Vis mer

Alle klinikker som utfører aborter i Texas fikk i går beskjed om å slutte å tilby dette til pasientene sine. Den amerikanske staten har, ifølge CBS News, stoppet alle operasjoner som ikke blir sett på som «medisinsk nødvendige».

Det vil derfor si at ingen aborter skal gjennomføres i staten, så lenge det ikke står om livet eller helsa til mora.

Dette skjer to dager etter at Ohio også innførte en tilsvarende bestemmelse, ifølge NBC News.

Guvernøren i Texas, Greg Abbott, satte søndag inn tiltak for å få flere sengeplasser til pasienter som trenger behandling mot covid-19. Ett av tiltakene, som ble innført dagen etter, var altså å stoppe abortinngrep.

Tid er essensielt

Lederen for Whole Woman's Health, Amy Hagstrom Miller, sier til CBS at abort er en viktig helsetjeneste og veldig tidsfølsom.

- Pasienter kan ikke vente til pandemien er over før de får trygge abortmuligheter.

Klinikken Planned Parenthood sier til kanalen at de alltid vil prioritere å kunne sikre viktig og essensiell helsehjelp til alle sine pasienter, og at dette inkluderer abort. De sier også at de vet at folks helse ikke kan vente på at en pandemi gir seg.

Kommer ikke til å stoppe

Etter at de nye tiltakene ble lagt fram, uttalte riksadvokaten i Ohio at alle aborter som krevde beskyttende utstyr som hansker og munnbind, måtte stoppes.

I Ohio har fem av de seks klinikkene som tilbyr dette sagt at det å kunne ta abort er essensielt og avhengig av å bli utført innenfor en begrenset tidsperiode. De kommer derfor ikke kommer til å stoppe sine aborter.

Guvernøren i Texas sier til NBC at helseansatte som ikke retter seg etter de nye tiltakene kan risikere en bot på 1 000 dollar eller 180 dager i fengsel.

Det er så langt ikke sagt noe om kvinner som får utført abort kan risikere noen straff.

- Vi som bor i Texas må jobbe sammen for å stoppe spredningen av covid-19, og vi må også kunne sikre at helsetjenesten har alt de trenger av utstyr for å kunne kjempe mot dette viruset, skriver riksadvokaten i Texas, Ken Paxton, i en pressemelding.

- Ingen er unntatt tiltakene fra guvernøren når det kommer til å slutte å utføre unødvendige medisinske inngrep. Det inkluderer abortklinikker. De som ikke følger dette kommer til å bli møtt med lovens fulle kraft.

Hele Norges coronakart