Nektes aktiv dødshjelp

Dødssyke Diane Prettys mann har ikke lov til å hjelpe henne til selvmord. Tom Pretty kan ifølge Den europeiske menneskerettighetsdomstolen bli tiltalt for drap hvis han hjelper sin kone til å dø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Domstolen i Strasbourg avga mandag kjennelse om at britiske myndigheter ikke har krenket parets menneskerettigheter ved å nekte dem adgang til aktiv dødshjelp. Hvis de likevel gjennomfører planen, risikerer Tom Pretty drapstiltale i hjemlandet.

Britiske Diane Pretty (43) lider av en uhelbredelig sykdom. Hun blir gradvis verre og vil uansett komme til å dø i løpet av noen måneder, sier legene. Pretty ønsker ikke å vente på at sykdommen tar livet hennes, men hun er lam og ikke i stand til å ta sitt eget liv.

Ekteparet har anklaget britiske myndigheter for å ha brutt flere paragrafer i den europeiske menneskerettskonvensjonen av 1950. De hevder retten til liv blir en meningsløs frase, hvis den ikke følges av en tilsvarende rett til å dø.

- Det eneste jeg ønsker er retten til å kunne ta det siste farvel med familien min hjemme, når jeg er klar for det, framfor å dø langsomt, sa Diane Pretty tidligere i år.

Aktiv dødshjelp er forbudt etter britisk lov og kan straffes med inntil 14 års fengsel. Prettys tilfelle har satt ny fart i eutanasidebatten som har foregått i lang tid i Storbritannia. Liberty, menneskerettighetsgruppen som har støttet Pretty, anmoder regjeringen om å forandre lovene som gjelder aktiv dødshjelp.

- Vi er skuffet over at Diane tapte saken sin, sier talsmann for Liberty, Roger Bingham.

- Vi tror regjeringen kan bøte på manglene i det eksisterende lovverket.

På andre siden har Alliansen for medisinsk etikk vært imot at Tom Pretty skulle få lov til å utføre aktiv dødshjelp på sin kone. En stadfestet «rett til å dø» vil være farlig for mange eldre og mennesker med funksjonshemninger, mener gruppen.

Dianes støtteside

Ekteparet har en hjemmeside hvor du kan lese om kampen deres og støtte kampen for dødshjelp.

Les mer på Justice4Diane

I mars slo britisk høyesterett fast at en lam kvinne som var avhengig av respirator for å puste, hadde rett til å avslutte livet ved å nekte å ta imot denne hjelpen.

Ett land i verden tillater aktiv dødshjelp, eller barmhjertighetsdrap som det også blir kalt. Loven i Nederland trådte i kraft 1. april i år. I mange flere land blir dødshjelp i praksis akseptert, uten at det så langt har ført til noen endring av lovverket som i Nederland.

I Nederland har aktiv dødshjelp vært tolerert siden 1997. En domstol i Amsterdam trakk likevel opp en grense i desember da den slo fast at «lei av livet» er ingen lovlig grunn til å få innvilget dødshjelp. Mange europeiske land tillater passiv dødshjelp, som innebærer at pasienter kan avgjøre om de vil nekte å ta imot hjelpen de må ha for å holdes i live.

Dødshjelp er svært kontroversielt tema i Vesten, ikke minst på grunn av eutanasiprogrammet som ble satt ut i livet av naziregimet i Tyskland på 30-tallet mot mennesker som regimet dømte mindreverdige, som funksjonshemmede og sinnslidende.

I USA er aktiv dødshjelp forbudt i de fleste delstatene. Oregon er den eneste delstaten som formelt tillater eutanasi for uhelbredelig syke mennesker som ønsker å avslutte livet, men loven har aldri trådt i kraft på grunn av motbør fra domstolene.

Innbyggerne i Michigan sa nei til «assisted suicide» - hjelp til selvmord - i en folkeavstemning for fire år siden.

Australia var først i verden med en lov om eutanasi i 1996 i Northern Territories, men regjeringen svarte med å vedta en lov som satte delstatens egen ut av spill. Kina har siden 1998 tillatt dødshjelp ved sykehusene i siste fase av livet for uhelbredelig syke pasienter som ønsker å dø.

(NTB)

DØDSSYK: Diane Pretty (43) blir rullet fra hjemmet sitt etter at hun i dag tapte i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Advokatene hennes har tre måneder på å anke kjennelsen.