Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nektes arbeid

Han er utdannet anleggsingeniør og får de beste skussmål. Likevel er detingen som vil ha norsk-marokkanske Rachid Marchich.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rachid kom til Norge i 1988. Han hadde for lengst bestemt seg for å bli ingeniør. I fjor avsluttet han lange studier, og kunne skilte med gode papirer både fra høgskoler og teknisk fagskole. Nå gledet han seg til å komme i arbeid. Men gleden ble kortvarig. Bare fire av 80 søknader resulterte i at han ble kalt inn til jobbintervju.

Avviser mørkhudede

- Jeg vil være forsiktig med å beskylde noen for å være rasister, men jeg fikk følelsen av at mørkhudede ikke var ønskelig, forteller Rachid, som ikke har gitt opp. Han gikk til arbeidskontoret og ordnet seg avtale om praksisplass.

- Jeg tok kontakt med tre-fire bedrifter og tilbød med å jobbe gratis for dem i et halvt år. Svaret var at ingen kunne ta imot meg fordi de ikke hadde ressurser til å avsette veileder. En billig unnskyldning, mener Rachid.

- Klart jeg er desperat

- Hver gang jeg kjenner en tykk konvolutt i postkassa, vet jeg at det er et avslag. Klart jeg er desperat. Jeg har jo lyst til å bruke utdanningen min, sier norsk-marokkaneren oppgitt.

På Arbeidskontoret i Moss er det sjelden at folk med høyere utdannelse sliter så mye som Rachid gjør.

- Han har dessverre feil navn, konstaterer konsulent Geir Bekkevold. Han presiserer at Rachid har fått jobbtilbud, men ikke i det faget han er utdannet i.

Et søk i Arbeidsformidlingens database viser at det i dag er 105 ledige stillinger fordelt over hele landet innenfor fagområdet til Rachid.