Nektes atom-informasjon

TROMSØ (Dagbladet): Arnt Uchermann er helsesjef i fylket som grenser mot Russland, men alt beredskapsarbeid blir holdt hemmelig for ham. Uchermann er nemlig ikke sikkerhetsklarert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Han burde vært en helt sentral person dersom en atomulykke i nordområdene skulle ramme Finnmark. Han vil gjerne, men han får ikke lov. Uchermann er nemlig ikke sikkerhetsklarert. Det fikk han beskjed om da han begynte i jobben for åtte år siden. Samtidig ble han gjort uttrykkelig oppmerksom på at han ikke hadde krav på å få vite på hvilket grunnlag avgjørelsen var tatt.

Han får ikke adgang til møtene i fylkesmann Svein Alsakers beredskapsavdeling.
Siden 1989 er Finnmarks øverste helseansvarlige blitt nektet innsyn i graderte møtereferater. De holdes hemmelig for ham. Han får dessuten ikke delta på store beredskapsøvelser i nord, eller se øvelsesrapportene.

Med andre ord: om fylkets krise- og atomulykkeberedskap vet Uchermann lite eller ingenting.

Vil se mappa

Uchermann vil nå kreve å få se «mappa» si, samtidig ønsker han ikke å ta noe initiativ i retning av «ny» sikkerhetsklarering.

- Det synes jeg ærlig talt mine overordnede sjøl bør finne ut av. De må jo begripe at denne situasjonen ikke er holdbar, sier Uchermann, opprinnelig fra Oslo, men finnmarking siden 1974.
Sjøl aner Uchermann ikke hva hans hans «forbrytelse» er: Kanskje at han siden 1973 har vært medlem i SF, seinere SV? Eller at han fra 1985 til 1989 var leder i Finnmark SV?

Eller kanskje at han møtte mange russere da han i 1977 reiste til Sovjet med vennskapssambandet Norge- Russland?
- Jeg har spekulert mye på det. Men sant å si vet jeg ikke hva de har på meg, eller hvilke observasjoner som er gjort. Likevel må jeg på et eller annet tidspunkt ha blitt registrert som en trussel mot rikets sikkerhet. Det er jo ingen hemmelighet at POTs meget effektive avdeling i Kirkenes holdt et godt øye med NKP-ere og SV-ere på 70-tallet, sier han til Dagbladet.

Latterlig

- Jeg er en lykkelig mann, tross alt. Saken har vært svært underholdende i selskapslivet. Faktisk er ingen av mine venner i stand til å betrakte meg som en sikkerhetsrisiko, tilføyer han.

SVs nestleder Øystein Djupedal oppfordrer sikkerhetsstaben i Forsvarets Overkommando og Politiets overvåkingstjeneste (POT) til å vurdere Uchermanns sak på ny:

- Det ville være et bevis på at tidene har forandret seg. Nå må det være slutt på mistenkeliggjøringen, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer