Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nektes begravelse

Muskelsyke Piergiorgio Welby ba om å få lov til å dø. Nå er han død, men nektes katolsk begravelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Først ba den italienske poeten om å få lov til å dø. Sist onsdag hørte sykehuset hans bønner og slo av respiratoren hans. Nå straffes Piergiorgio Welby for sin dødsbønn. Vatikanet vil ikke la ham få en katolsk begravelse.

Det melder blant annet den danske avisen Ekstra Bladet.

60-åringen var bundet til sin seng, kunne ikke selv puste og kommuniserte ved hjelp av en datamaskin, som han kunne skrive på ved å bevege øynene. Han led av framskreden muskelsvinn og har de seneste måneder vært i sentrum for en italiensk debatt om aktiv dødshjelp.

Welby hadde vært bundet til respiratoren i over ni år, og han ble verdenskjent for sin kamp for aktiv dødshjelp.

Les artikkelen om Welby i New York Times her!

Poetens religiøse familie vil ha den lokale presten til å begrave ham, men Vatikanet sier nei.

«Welby har flere ganger og offentlig uttrykt sitt ønske om å ende sitt liv, hvilket er mot de katolske doktriner», heter det i en pressemelding fra Vatikanet.

Ifølge Fader Marco Fibbi er avslaget om en katolsk begravelse et signal til andre katolikker om, at «hva Welby gjorde, ikke er akseptabelt».

VILLE HA DØDSHJELP: 60-åringen var bundet til sin seng, kunne ikke selv puste og kommuniserte ved hjelp av en datamaskin, som han kunne skrive på ved å bevege øynene. Foto: SCANPIX
VILLE HA DØDSHJELP: 60-åringen var bundet til sin seng, kunne ikke selv puste og kommuniserte ved hjelp av en datamaskin, som han kunne skrive på ved å bevege øynene. Foto: SCANPIX Vis mer

En lege skrudde av Welbys respirator onsdag kveld, men avviser at han har bidratt til aktiv dødshjelp, noe som er ulovlig i Italia. Hvis han finnes skyldig i å ha gitt aktiv dødshjelp kan han få mellom 10 og 15 år i fengsel.

- Welbys død var ikke aktiv dødshjelp. Det var mer som å nekte behandling, sier Mario Riccio. En politiker har krevd at Riccio pågripes.

Forskjellige former for aktiv dødshjelp er kun tillatt i Sveits, Nederland, Belgia og staten Oregon i USA.

Det er uklart hvilken form for begravelse Welby nå kan få.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!