Nektes erstatning - fordi prøven ble tatt i buss

STEINKJER (Dagbladet): Anne Grethe Lyngstad (48) ble hundre prosent arbeidsufør etter å ha vært forsøksperson i den store helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag. Hun får ingen erstatning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anne Grethe nektes erstatning fordi undersøkelsen skjedde i en buss og ikke på en alminnelig helseinstitusjon.

- Dette er en uhyre pinlig sak for staten, mener pasientombud Kjell Vang i Nord-Trøndelag.

- Det er pinlig at de kan sette i gang en så stor undersøkelse og ikke ordne opp etter seg når noe går galt, mener Vang.

Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT) er et forskningsprosjekt som ble startet i 1996. Samtlige innbyggere i fylket fikk tilbud om en helsesjekk som blant annet innebar en blodprøve.

For Anne Grethe Lyngstad ble denne blodprøven skjebnesvanger: Hun fikk voldsomme smerter i høyrearmen, slik at hun i dag er hundre prosent arbeidsufør. I tre år har hun levd i dette smertehelvetet.

Varig skade

- Det er mye jeg gjorde før som jeg ikke kan få til lenger. Jeg greier ikke å stelle i huset og jeg kan ikke engang spise en biff uten hjelp, sier Lyngstad.

Skaden er varig, så hun må regne med å leve med smertene resten av sitt liv.

- Det har vært mange tunge stunder, og flere vil helt sikkert komme. Livskvaliteten er kraftig redusert, sier Lyngstad.

Folkehelsa, som står bak helseundersøkelsen, vurderte på forhånd å tegne forsikring til dekning for mulige skader. Det ble ikke gjort fordi man mente at staten kunne stå som selvassurandør og at ordningen med Norsk Pasientskadeerstatning ville sikre deltakerne.

I ettertid har det vist seg at det offentlige ikke har noe objektivt ansvar i forbindelse med skader påført under en offentlig helseundersøkelse.

Helsebuss

Hadde Lyngstad gjort som mange andre og foretatt undersøkelsen ved et sykehus eller legekontor, ville hun likevel ha blitt omfattet av pasientskadeerstatningen. Men hun tok helsesjekken i en såkalt helsebuss, som kjørte rundt i forbindelse med HUNT-prosjektet, og der gjelder ikke ordningen.

Da hjelper det heller ikke at Statens helsetilsyn har kommet til at «det er sannsynlighetsovervekt for at det foreligger en årsakssammenheng mellom blodprøvetakingen og smertene».

Sosial- og helsedepartementet avviser at de har noen erstatningsplikt, men har kommet med et tilbud om 10000 kroner i kompensasjon.

- Tilbudet er en hån. Jeg vil ikke ta imot pengene, sier Lyngstad. Hun vurderer å gå til søksmål, men er redd for at det vil bli for dyrt.

- Det viktigste for meg er å få advart andre om hva som kan skje hvis de deltar i en slik frivillig og i utgangspunktet helt alminnelig helseundersøkelse, sier Anne Grethe Lyngstad.

Pasientombud Kjell Vang er enig i at folk bør tenke seg om før de deltar i undersøkelser, selv om han innser at det er uheldig for Folkehelsa hvis folk ikke stiller opp.