Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nektes erstatning etter skade under forsvarsøvelse

Trond (39) ble skadet i 1993, og har ennå problemer med å bevege seg.

FORSVARSSKADE: Trond (39) ble skadet for 16 år siden. I Oslo tingrett ble hans erstatningskrav avvist. Foto: Krister Sørbø/Dagbladet
FORSVARSSKADE: Trond (39) ble skadet for 16 år siden. I Oslo tingrett ble hans erstatningskrav avvist. Foto: Krister Sørbø/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): — Jeg fikk kuldeskade under en overlevelsesøvelse for forsvaret, sier Trond (39), som vil anonymiseres fordi han fremdeles jobber sivilt for forsvaret.

Han har kjempet en 16 år lang kamp mot Statens Pensjonskasse (SPK), som står for Forsvarets yrkesskadeforsikring. Torsdag for to uker siden tapte han saken i Oslo Tingrett.

39-åringen har vært tilknyttet Forsvaret store deler av sitt yrkesaktive liv, og jobber ennå sentralt for forsvarets stab i Oslo. Noen år etter førstegangstjenesten ble han befalselev ved Oppklaringslinjen i Forsvaret.

Krigsfanger på flukt
Overlevelsesøvelsen ble avholdt høsten 1993. Den første delen skjedde ved Steinsjøen. De første tre dagene hadde ingen store problemer med kulden, og den fjerde dagen ble elevene samlet og kjørt i buss militærleiren på Trandum, like ved Gardermoen. I et område like ved leiren gikk øvelsen inn i sin siste del.

— Dette var en helt uventet fase. Vi ble fratatt alt utstyr og sluppet løs, sier Trond. Befalselevene skulle øve på å være krigsfanger på flukt.

— Vi var alle veldig slitne og utmattet, og forventet å ha hunde- og stormtjenesten etter oss, sier han. De bestemte seg etter en stund for å ta seg inn i en brakke, fordi et kvinnelig medlem av laget ble dårlig.

Klarte ikke å stå
— Siden vi var slitne benyttet vi samtidig muligheten til å slappe litt av, samtidig som at vi holdt vakt i vinduene, sier han. Men etter kort tid i brakka falt hele patruljen i søvn, og Trond beskriver at de alle var i en komalignende tilstand. Etter en og en halv time våknet han, og hadde kjempeproblemer med å reise seg.

— Jeg klarte ikke å stå oppreist. Det var der skaden skjedde, hevder 39-åringen.Til tross for at Trond har smerter begynte de å gå mot et meldepunkt.

I dag - 16 år seinere — har han ofte ingen følelse i beina.

— Det er nesten som å gå med åpne sår under beina. Jeg må bevege meg mye for å ikke få problemer med å gå, sier Trond. Han har hatt problemene helt siden overlevelseskurset i 1993, og blir det bare verre. 39-åringen kan ikke jobbe i de mest operative enhetene i forsvaret som han ønsket, og kan heller ikke sitte på skolebenken. Sitter han for lenge i ro får han problemer med å gå.

David og Goliat
Spørsmålet i Oslo Tingrett var om Tronds kuldeskade dekkes av yrkesskadeforsikringsloven.

— Det er ikke noe tvil om at jeg var i tjeneste for forsvaret da det skjedde. Det har vært en kamp som kan sammenlignes med den mellom David og Goliat, mener han. Det eneste 39-åringen har fått av erstatning er en engangserstatning etter den siste skademeldingen var klar i 2002, ni år etter at skaden skjedde.

- Dommen er riktig
Statens Pensjonskasse mener dommen i Oslo Tingrett er riktig.

— Vi mener det har vært en riktig bevis- og rettsanvendelse i denne saken. Hendelsen kvalifiserer seg ikke til en erstatning etter lovens paragraf, sier advokat og juridisk direktør Rune Kristoffersen i SPK til Dagbladet.

Han påpeker at det ikke er alle hendelser i yrkeslivet som kvalifiserer seg til å bli dekket av yrkesskadeforsikringsloven.

Dårlig forsikret
Forhandlingsleder Ragnar Dahl i Befalets fellesorganisasjon (BFO) mener praksisen SPK følger betyr at folk som er ute i ulike operasjoner er utrolig dårlig forsikret.

— Denne saken viser at det er noe galt med regelverket deres. Det er skremmende når regelverket er tilpassen SPK og ikke de som blir skadet, mener Dahl.

Han mener erstatningsvilkårene for de som tjenestegjør for Forsvaret er dårlige.

— Dette føyer seg i rekken av hendelser der SPK er mer opptatt av å ikke utbetale noen ting, enn å se hver enkelt skade for seg selv.

PROBLEMER MED Å GÅ: Trond (39) har til tider ikke følelse i beina. Foto: Krister Sørbø/Dagbladet
PROBLEMER MED Å GÅ: Trond (39) har til tider ikke følelse i beina. Foto: Krister Sørbø/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling