Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nektes erstatning fordi han er politi

Roy Riksvold ble overfalt på jobb. Nå nektes han voldsoffererstatning, selv om han oppfyller alle krav.

ØDELAGT SKULDER: Politibetjent Roy Riksvold fikk sparket i stykker skuldra da han arresterte en ung mann. Nå blir nektet voldsoffererstatning. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
ØDELAGT SKULDER: Politibetjent Roy Riksvold fikk sparket i stykker skuldra da han arresterte en ung mann. Nå blir nektet voldsoffererstatning. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Roy Riksvold har (62) slåss mot kriminelle i 40 år. Håndtert lov og orden etter beste skjønn. Nå går den frittalende politimannen av med pensjon. Men han har en flau smak i munnen.

- Jeg foretok en arrestasjon for tre år siden. Arrestanten satte seg kraftig til motverge og sparket meg flere ganger i skuldra. Resultatet ble flere måneders sykemelding og operasjon, forteller politimannen.

Ødelagt skulder Riksvold gjorde som mange andre som blir utsatt for grov vold og får varige fysiske skader: Han søkte om voldsofferskadeerstatning.

Gjerningsmannen er straffet for ugjerningen, mens Riksvold sitter igjen med en ødelagt skulder.

- Egentlig trodde jeg dette var en kurant sak. Men til tross for at Kontoret for voldsoffererstatning konstaterer at min skade oppfyller alle kriterier for erstatning, blir jeg nektet erstatning, sier politibetjent Roy Riksvold.

Oppfylt men avslag I vedtaket fra Kontoret for voldsoffererstatning heter det punkt for punkt:

«Vilkåret er oppfylt».

Til tross for at det blir konstatert at politibetjenten oppfyller samtlige fem punkter som Kontoret for voldsoffererstatning legger til grunn, blir konkludert med avslag.

«Kontoret har forståelse for at hendelsen var svært ubehagelig for søker, men er av den oppfatning at handlingen ikke representerer en tilstrekkelig integritetskrenkelse til å falle inn under voldsoffererstatningsordningen».

Det blir konkludert med at den straffbare handlingen ikke var alvorlig nok for å tilkjenne politibetjenter oppreisning.

- Jeg var 100 prosent sykemeldt i 16 uker, og måtte opereres. Fortsatt sliter jeg med smerter i skuldra, sier Roy Riksvold som nå har søkt hjelp hos Politiets Fellesforbund (PF).

- Vi støtter Roy Riksvold fullt ut, sier lederen for PFs avdeling i Nordre Buskerud politidistrikt Lill Heidi Tinnholt til Dagbladet.

Skuffet og oppgitt -Hvis politibetjenter i tjeneste skal få erstatning som voldsoffer har nemnda forholdt seg til at forholdet må utgjøre en legemsbeskadigelse og ikke en legemsfornærmelse. Dersom politibetjenten har anket vår avgjørelse vil vi selvfølgelig se på saken på ny og vurdere eventuelle nye opplysninger, sier informasjonsansvarlig Ivar André Holm ved Kontoret for voldsoffererstatning.

- Selvfølgelig er jeg både skuffet og oppgitt over avslaget. Jeg ble skadet i tjeneste, gjerningsmannen er straffet, men jeg sitter igjen med varige skader og smerter i skuldra, sier politibetjent Roy Riksvold oppgitt.

Riksvold reagerer på at det trekkes et skille om gjerningsmannen blir straffet for legemsfornærmelse eller legemsbeskadigelse.

- Jeg er forundret over at påtalemyndigheten ikke tiltalte gjerningsmannen for legemsbeskadigelse. Denne saken er min åpenbart en beskadigelse og ikke fornærmelse, sier Riksvold

- Virkeligheten er at jeg ble skadet, sykmeldt, operert og sliter fortsatt, sier politimannen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media