Nektes erstatning: Thor ble uthengt som morder i 24 år

Døtrene var 11 og 15 år da politiet anklaget pappa for rovdrap i 1983. Først i 2007 tilsto en annen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Thor Karlsen var 44 år og en respektert håndverker i hjembyen da han 8. april 1983 ble arrestert og siktet for å ha knivstukket Inger Johanne Apenes (61) til døde i Fredrikstads sorenskriverbolig fem år tidligere.

Karlsen satt varetektsfengslet i 170 døgn, uten mulighet til å snakke med kona eller barna, før Riksadvokaten henla saken.

Renvasket
Advokat Frode Sulland har fremmet erstatnings- og oppreisningskrav på 2,7 millioner kroner for familien. Han mener argumentet om foreldelse ikke holder.

— 20-årsfristen gikk ut i 2003. På det tidspunktet hang fortsatt drapsbeskyldningene over Thor Karlsen. Klimaet gjorde det umulig for Karlsen å fremme sitt krav før i 2007, da han ble endelig renvasket, sier Sulland.

Bekrefter
Georg Apenes, direktør i Datatilsynet, bekrefter at Thor Karlsen ble ansett å være morens drapsmann.
I et brev, vedlagt erstatningssøknaden skriver Georg Apenes og søsteren Inger Christine at deres inntrykk var at folk flest i Fredrikstad «regnet med at saken var oppklart og at han var gjerningsmannen».

—Saken ble oppklart først etter at foreldelsesfristen gikk ut. Der har Thor Karlsen et poeng i forhold til å søke erstatning, sier Georg Apenes til Dagbladet.

Hardkokt jus
Advokat Sulland mener det vil være hardkokt jus og åpenbart i strid med folks rettsfølelse om familien Karlsen nå skal nektes oppreisning.

— Det er derfor all grunn til å håpe at Justisdepartementet vil skjære igjennom i denne saken.

Anbefalt
Sulland peker på at Østfold politidistrikt har anbefalt at erstatningskravet etterkommes, men at statsadvokaten og Statens sivilrettsforvaltning mener saken er foreldet.

— Dersom Thor Karlsen var blitt dømt i 1983 og utsatt for et justismord, er det helt opplagt at staten ikke ville tillatt seg å hevde at et erstatningskrav var foreldet selv om det først kom etter at den skyldige sto fram.

Det samme må gjelde i dette tilfellet, sier advokaten.

Og legger til:
— Det at det har gått over 20 år før sannheten blir klarlagt har jo bare gjort at lidelsene for Karlsen og familien er blitt enda mer langvarige.
Det kan ikke være slik at jo mer langvarige belastningene blir, lo lettere skal det være for staten å slippe unna sitt ansvar, sier Frode Sulland.