Nektes erstatning

I 1988 var det «overveiende sannsynlig» at forsikringsselskapet hadde ansvar for Kenneth Pedersens hjerneskade. 15 år seinere mener If noe annet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KVÆFJORD/TROMSØ (Dagbladet): Nå blir Kenneths diagnose vurdert for andre gang etter kraftig påtrykk fra 18-åringens advokat, Erik Johnsrud.

Han mener Kenneth kan være berettiget til så mye som tre millioner kroner.

Men i høst slo If fast at det var usannsynlig at Kenneth ble skadd som foster - basert på en ti år gammel uttalelse fra en svensk lege som personlig aldri har undersøkt pasienten. En skarp kontrast til det selskapet mente i 1988.

Måtte kjøpe hjelp

Kenneths mor, Elin Pedersen, er overbevist om at det var en kollisjon som skadet det da fem måneder gamle fosteret. Hun brakk selv ryggen i bilulykken ved Hammerfest 7. september 1985. På sykehuset fikk hun fødselsrier.

-  Det verste er at jeg ikke har hatt ressurser til å gi Kenneth den treningen han har trengt gjennom oppveksten, sier hun.

Kenneth er satt mange år tilbake i utvikling. Mange av vennene han leker med går på barneskolen. Han plages av epilepsi og cerebral parese. Hjerneskaden gjør at den høyre siden av kroppen hans ikke fungerer som den skal. Kenneth sleper foten etter seg.

-  Om sommeren får han nye joggesko flere ganger i måneden, forteller Elin. Men det er ikke det alenemoren er mest opptatt av. Fordi guttens tilstand var av en art som ikke ga ham høy prioritet hos det kommunale helsevesenet, måtte moren kjøpe hjelp fra andre. Det hadde hun ikke råd til.

Elin er overbevist om at det var bilbeltet som presset på magen hennes i sammenstøtet og skadet fosteret. Det trodde også forsikringsselskapet. I 1988, skriver daværende Storebrand:

«Vi har nå fått svar fra overlege Stein E. Høyer ved barneavdelingen ved Regionsykehuset i Tromsø. Han finner det overveiende sannsynlig at Kenneths skade er en følge av fosterskade i femte svangerskapsmåned.»

Videre heter det at endelig avgjørelse ikke kan tas før han er utvokst.

«Saken må derfor bero i mange år ennå,» skriver selskapet, og anbefaler Pedersen å engasjere en advokat - dekket av selskapet.

Ikke kompetanse

Kenneth går nå i spesialklasse på videregående skole i Kvæfjord. Saken er blitt et mareritt for alenemoren. 19. september 2003 skriver selskapet at det er «usannsynlig at din klients hjerneskade har noe med trafikkulykken den 7. september 1985 å gjøre». Til grunn for dette legger If en ny gjennomgang av saken gjort av overlege Trude Rath Olsen ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN).

«Vi kan ikke finne at Rath Olsen har innvendinger,» skriver If og viser til den gamle svenske vurderingen i sitt avslagsbrev.

Men Rath Olsen vurderte ikke den svenske erklæringen fra 1993. Etter det Dagbladet kjenner til, stadfestet hun bare at den eksisterte. Årsaken er at hun ikke har spesialkompetanse på røntgenbilder. I den samme erklæringen slår hun fast at to andre leger mener Kenneths skader har sammenheng med bilulykken.

MERKET FOR LIVET: Kenneth Pedersen (18) har en hjerneskade som blant annet gjør at han sleper den høyre foten etter seg. Han sliter derfor ut flere par joggesko i måneden. I 1988 mente If at selskapet sannsynligvis hadde erstatningsansvar. 15 år seinere blir det motsatte slått fast.