Nektes flere adoptivbarn

KRISTIANSAND (Dagbladet): Ekteparet Ragnhild og Paul Erling Backstrøm i Kristiansand adopterte to barn fra Colombia. Nicolas (snart fem år) hadde en alvorlig hjertefeil, mens Pedro (snart tre år) er hivsmittet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå nektes ekteparet flere adopsjoner fordi staten mener «familien kommer til å være i en kontinuerlig krise og sorgprosess i mange år fremover».

- Tull. Vi takler hverdagen mer sammensveiset enn noensinne, sier ekteparet som etter to syke barn mest av alt ønsker seg en frisk plugg.

Det er Agderposten som i går fortalte den utrolige historien om familiens skjebne.

Ingen garanti

Sekretariatsleder Kjetil Leland i Adopsjonsforum som hadde formidlerrollen ved adopsjonene, sier at man ikke tester barna for sykdom.

- Vi kan ikke gi noen forbrukergarantier, sier han til avisen.

Statens ungdoms- og adopsjonskontor har avslått ekteparets ønske om å adoptere sitt tredje barn. Avslaget er anket inn for Barne- og Familiedepartementet.

- Av alt vi har vært gjennom, er det nok dette avslaget som opprører oss mest, sier det hardt prøvede ekteparet.

Mistanker

Ragnhild Backstrøm er sykemeldt fra jobben som hjemmesykepleier i nabokommunen Birkenes. Hun kan ikke fri seg fra tanken om at adopsjonsbyåret visste om sykdommene på forhånd og valgte Kristiansand-familien fordi de visste at Ragnhild er sykepleier. Ekteparet klandrer Adopsjonsforum for å ha slått hånden av dem da de trengte mest støtte og hjelp.

Sekretariatsleder Kjetil Leland vil ikke kommentere saken utover å si seg lei for at ekteparet ikke er fornøyd.

Operasjoner

Det hardt prøvede ekteparet hentet først Nicolas. det viste seg at han hadde en medfødt hjertesykdom. Takket være to store operasjoner er han blitt frisk igjen.

I oktober 1999 dro de på nytt til Colombia. Da ble Pedro hentet. Ved hjemkomsten var det obligatorisk hiv-testing på sykehuset.

Ragnhild Backstrøm forteller at hun tok det med stor ro. Hun husker ennå så godt kvelden før beskjeden kom. Hun kikket bak i bilen der det satt to skjønne gutter:

- Jeg husker at jeg tenkte: Å, så godt vi har det nå. Nå er alt falt på plass og vi har fått to friske barn, forteller hun.

Fikk sjokk

Verken hun eller ektemannen husker no særlig fra tiden etter den dramatiske telefonbeskjeden fra sykehuset om at Pedro var hiv-positiv.

Alt var kaos, sorg, sjokk og sinne.

Besteforeldre, onkler og tanter var alle knust da lykken ble snudd til bunnløs fortvilelse.

Familien forteller at ryktene gikk. Noen venner forsvant, men de fleste kom mye nærmere.

Full åpenhet

Ekteparet tok selv initiativet til åpenhet og informasjon. De kalte sammen naboene i den lille bygda Erklev til informasjonsmøte. 60 personer møtte opp. Enda ett møte ble holdt før Pedro skulle begynne i barnehagen.

- Alle har vært positive. Vennene har støttet oss enormt, sier Ragnhild Backstrøm til Agderposten.

Hun sier at hun klandrer seg selv fordi hun ikke stilte strengere krav.

- Men som adopsjonssøker må du gå med gummisåler. Du vil være så grei slik at du blir godtatt som adopsjonsforeldre. Det stilles strenge krav til oss. Vi ble hiv-testet, ironisk nok. Men hvor er kravene til dem som formidler barne, spør ekteparet.

<B>FIKK AVSLAG:</B> - Vi er mer sammensveiset enn noensinne, sier Ragnhild og Paul Erling Backstrøm. Men de får ikke adoptere flere barn. Her med Nicolas og Pedro fra Colombia.