Nektes forsikring

Gøran Phil Olsen (24) får ikke forsikring fordi selskapene mener han er en for stor risiko. Nesten 200 000 kan havne i samme situasjon. Nå får bransjen massiv kritikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du ikke betalt regningene dine og pådrar deg betalingsanmerkninger, kan du få problemer med å tegne forsikringer.

Pådrar seg flere skader

Selskapene vil nemlig ikke ha personer med anmerkninger som kunder. De mener dårlige betalere pådrar seg flere skader enn andre. Dette kan ramme veldig mange. Mellom 150 000 og 200 000 nordmenn er registrert med betalingsanmerkninger, opplyser administrerende direktør Lars Carlsson i CredittInform AS.

Gøran Phil Olsen (24) pådro seg kredittkortgjeld i en vanskelig periode av livet for fire år siden. For tre år siden tok han grep om problemet, og søkte hjelp. Nå har han en person som hjelper ham med å styre den personlige økonomien, mens han betaler ned på gjelda.

Da han i fjor forsøkte å tegne innboforsikring, fikk han blankt avslag fra flere selskaper. Verken Vesta, Gjensidige NOR eller If Skadeforsikring ville ha ham som kunde.

Da han i februar i år skulle ut på reise i Europa og ville kjøpe reiseforsikring for seg selv og gitaren, var svaret det samme. Europeiske Reiseforsikring vil ikke selge forsikring til Gøran.

Økende problem

-  Jeg kan ikke forstå at dette er lovlig. Jeg må jo få lov til å forsikre meg. Dette er en grov forskjellsbehandling av kunder, sier Gøran. Han påpeker at han aldri har misligholdt forsikringsavtaler.

Dagbladet har de siste dagene snakket med mange fortvilete personer som har opplevd liknende situasjoner.

Daglig leder Elisabeth Berthelsen ved Forsikringsklagekontoret forteller at flere og flere blir avvist av forsikringsselskapene.

-  Antall henvendelser har økt kraftig. Tidligere fikk vi cirka en telefon i måneden fra personer som ikke får tegnet forsikring. Fra begynnelsen av året har vi hatt daglige telefoner, forteller Berthelsen.

For strenge

Hun mener selskapene har lagt seg på en for streng linje.

-  En god del forsikringer, som hjemforsikring og reiseforsikring, er livsnødvendig for mange. Selskapene kan fint gi slike forsikringer, selv om kunden har betalingsanmerkninger, sier Berthelsen.

Forbrukerrådet reagerer kraftig på forsikringsselskapenes praksis. De mener måten kredittopplysninger blir brukt til å sile kunder på er ulovlig.

-  Forsikringsselskapene bryter loven. De jobber ut ifra filosofien at dårlige betalere har større risiko for skader. Det kan godt hende dette stemmer, men det skal ikke telle. Kredittopplysninger skal bare brukes til å sikre eventuell kreditt man gir til kunder, sier rådgiver Lars Grøndal i Forbrukerrådet.

FORTVILET: Gøran Phil Olsen (24) blir nektet å tegne forsikring, fordi han har betalingsanmerkninger. - Dette er en grov forskjellsbehandling av kunder, sier han.