Nektes forsvarere

Nedre Romerike forhørsrett mener Per Kristian og Veronica Orderud ikke lenger trenger forsvarere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Per Kristian og Veronica Orderud reagerte med oppgitthet og fortvilelse da beslutningen fra Nedre Romerike forhørsrett kom tidligere i uka. Herredsrettsdommer Arild Steudel avslår søknadene fra advokat Frode Sulland og Cato Schiøtz om å bli oppnevnt som forsvarere. Steudel begrunner avgjørelsen med at det ikke lenger er behov.

Gir seg ikke

- Jeg er helt sjokkert. Dette er en hårreisende avgjørelse, raser Veronica Orderuds forsvarer, Frode Sulland.

Den ferske beslutningen betyr at retten mener det offentlige ikke lenger skal betale advokatutgiftene. Personer som blir varetektsfengslet, har rett til forsvarer. Blir siktede løslatt, kan forsvarer oppnevnes i særskilte tilfeller. Da må advokatene søke spesielt.

De fire trippeldrapssiktede ble løslatt fra varetekt for over halvannen måned siden. De er fremdeles siktet for trippeldrapet på Sørumsand.

Både Sulland og Per Kristian Orderuds forsvarer, Cato Schiøtz, påkjærer nå beslutningen til lagmannsretten.

Oppgitt forsvarer

- Per og Veronica har uten tvil fremdeles behov for forsvarere. Veronica var selvsagt bekymret, men jeg regner med at vi får en annen beslutning i lagmannsretten. Jeg vil uansett fortsette som forsvarer, sier Sulland.

- Beslutningen føyer seg bare inn i et mønster i denne saken. Jeg er litt oppgitt. Påtalemyndigheten gjør jo et poeng av at det fremdeles er skjellig grunn til mistanke og de går fremdeles gjennom meg når det er spørsmål om ytterligere undersøkelser, sier Schiøtz.

Lars Grønnerøds forsvarer, advokat Steinar Wiik Sørvik, ble imidlertid oppnevnt alt 18. desember. Han sendte søknaden til sorenskriverembetet på Nes. Også Kristin Kirkemos forsvarer, Tor Kjærvik, vil søke sorenskriverembetet på Nes.

«Hårreisende»

- Jeg mener saken hører inn under Nes herredsrett, men uansett er det hårreisende at Romerike mener det ikke lenger er behov for forsvarere, sier Wiik Sørvik.

Advokat Frode Sulland mener oppnevnelsen av Wiik Sørvik gir saken et komisk skjær.

- Dette viser hvor ubegrunnet forhørsrettens avgjørelse er, og hvor ulik praksis det kan være rundt omkring. Det er vanlig praksis at man søker oppnevnelse i det distriktet som har hatt varetektsspørsmålet, mener Sulland.

UTEN ADVOKAT: Nedre Romerike forhørsrett mener Per Kristian og Veronica Orderud ikke lenger har behov for advokat.