Nektes hjelp

TROMSØ (Dagbladet): Lille Julie (3) er døv. Men Øksnes kommune synes det er for dyrt å hjelpe Julie. Derfor føler familien seg tvunget til å flytte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Julie er døv på et øre og har betydelig hørselssvikt på det andre øret. Det ble oppdaget da hun var 15 måneder gammel. Hun trenger spesiell oppfølging for å få et fullverdig liv. Men spesialopplæring i barnehagen er dyrt. Foreldrene Edgar og Laila Pedersen har søkt om fritak for foreldrebetaling av både tale- og lyttetrening og tegnspråkopplæring.

Stanser hjelp

- Kommunen avslår og skylder på økonomien. Dermed fraskriver de seg ansvar for vår funksjonshemmede datter. Det er kynisk og et klart brudd på loven som skal sikre Julie rettigheter, mener Laila Pedersen.

Familien er dessuten midt inne i et hjelpeopplegg ved Møller kompetansesenter i Trondheim. Trygdeetaten betaler tapt arbeidsfortjeneste. Kursavgiften dekkes av staten. Men Øksnes kommune vil ikke lenger betale reiseutgiftene.

- Nå må vi stanse opplegget underveis, et opplegg vi er helt avhengige av for å kunne lære å kommunisere med vår egen datter, sier moren.

Foreldrene har fått støtte fra Statens utdanningskontor i Nordland og Barne- og familiedepartementet i Oslo. Men det hjelper lite når de lokale byråkratene velger å tolke lovverket på sin egen måte.

Må flytte?

- Vi er frustrerte. Nå tenker vi på hvor i landet vi kan flytte slik at Julie kan få det hun trenger, sier Laila Pedersen.

Skolesjef Finn Steen i Øksnes mener kommunen gir den hjelpen de kan. Ut over dette vil han ikke kommentere saken.

Men i et brev til Utdanningsdirektøren i Bodø skriver han at familien ber om en «hel del penger som ikke finnes. Dette vil i sin tur gå ut over barnehagedrifta totalt».