- Nektes jobb i Norge

- Jeg har i en årrekke vært utsatt for yrkesforbud i Norge, sier sivilarkitekt og solenergi-spesialist Harald N. Røstvik. Den frittalende Stavanger-mannen nyter stor internasjonal anerkjennelse, men i Norge får han ikke jobbe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nå gir Røstvik ut boka «Eksil» der han forteller om sine mange ublide møter med «makta». Blant annet dokumenterer han at kjente norske embetsmenn og samfunnsaktører krevde å få ham fjernet fra flere prosjekter, blant annet Gardermo-utbyggingen.

At han på den tiden var Norges mest kompetente miljøarkitekt spilte ingen rolle.

- Jeg kan dokumentere at staten, ved Luftfartsverket, stilte som betingelse til Aviaplan-gruppen, at jeg måtte fjernes som miljørådgiver. Hvis ikke jeg ble fjernet, ville ikke gruppen få Gardermo-utbyggingen. Staten ville ha en lydig miljørådgiver, sier Røstvik til Dagbladet.

Røstvik tok opp kampen mot Aviaplan og staten, og fikk til sist både økonomisk og moralsk oppreisning.

Kontroversiell

Seinere opplevde Røstvik at Norges Forskningsråd nektet å gi økonomisk støtte til et prosjekt i Bergen med mindre solenergieksperten ble fjernet.

- Det absurde var at firmaet Yggdrasil aldri ville vunnet prosjektet uten min deltakelse, sie r Røstvik. Begrunnelsen var at Røstvik var for «kontroversiell».

Også NORAD stanset brått og brutalt et løfterikt solenergi-prosjekt i India. I begge sakene måtte Røstvik ha advokathjelp for å få økonomisk og moralsk oppreisning.

Utover 1990-åra ble det ikke lenger mulig for Røstvik å livnære seg i Norge. Han var stigmatisert i Norges Forskningsråd, i SINTEF, i NORAD og i departementene.

- Jeg kan nevne en lang rekke navn på kjente toppembedsmenn som har bidratt til at jeg faktisk har hatt yrkesforbud her hjemme, sier han..

Karriere

Røstvik peker på at de tette forbindelsene mellom politikere, mektige embetsmenn og statsoljeselskapet Statoil. Den som legger seg ut med dette «jerntriangelet» settes utenfor.

- Det er åpenbart at jeg er blitt straffet fordi jeg har sagt ifra om ting som bør endres. Det er også åpenbart at det får dramatiske konsekvenser dersom du ytrer deg kritisk om maktapparatet, sier Røstvik.

I dag er han en internasjonalt an erkjent miljøarkitekt og solenergiekspert. 95 prosent av oppdragene hans er i utlandet. Hans bok «The Sunshine Revolution» er solgt i 52 land. Og tidligere i år ble det nye TV-bygget i Colombo, Sri Lanka, åpnet. FNs vise-generalsekretær Joseph Verner Reed har karakterisert Røstvik som en «briljant arkitekt» og TV-bygget som «et enestående eksempel på bærekraftig praksis som både er global og nasjonal».

Arkitektenes eget blad, Byggekunst, har ikke funnet det bryet verdt å gi omtale av bygget.

MILJØFORKJEMPER: Jens Stoltenberg tar en tur med Harald N. Røstvik i et kjøretøy med solcellepanel og vindmølle i 1997.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer