Nektes lege

I ett år har den trafikkskadde 26-åringen sittet i varetekt. Selv om han sannsynligvis sliter med en mindre hjerneskade, har han ikke fått kyndig legehjelp. I cella har han utviklet epilepsi. Mandag smalt klubba igjen i Oslo forhørsrett: Det betød nok en måned i varetekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Varetekt er helsefarlig

Trange budsjetter, ferieavvikling og sykdom er unnskyldningene politiet har brukt for ikke å yte mannen nødvendig behandling.

- Jeg er opprørt og forbannet. Dette er rein tortur, sier hans advokat Steinar Wiik-Sørvik til Dagbladet.

- Gang på gang har politiet lovet ham behandling, uten å holde løftene. De ser ikke at de holder på å ødelegge et menneske. Norge pleier å skryte av sine humane tradisjoner og kritisere land som bryter menneskerettighetene. Men denne varetektssaken er på linje med praksisen i Tyrkia og andre land vi ikke liker å sammenlikne oss med, raser han.

Hasj-siktet

Fordi 26-åringen er siktet for et så alvorlig forhold som innførsel av nesten ett tonn hasj, gikk retten mandag med på å varetektsfengsle ham for 13. måned.

Gjentatte ganger det siste året har retten forutsatt at påtalemyndigheten sørget for å gi ham legehjelp og fysikalsk behandling.

Mandag fikk den refs av forhørsretten for ikke å ha fulgt opp pålegget.

I 1996 kjørte mannen av veien, ble liggende på sykehus i sju måneder, hvorav én i koma. Han pådro seg indre blødninger, beinbrudd, hoftebrudd og en liten hjerne-skade, som ikke er utredet. Under tida i varetekt er helsa svekket betydelig.

Før han ble varetektsfengslet var han booket inn for en grundig, medisinsk undersøkelse på Sunnaas sykehus. Plassen mistet han, ettersom han ikke fikk adgang til å slippe ut av varetekt. Foruten å ha utviklet epilepsi - noe som har ført til at førerkortet er blitt inndratt - har taleevnen, balansen og synet forverret seg under fengselsoppholdet. Den siktede går på dørkarmer og har tidvis dobbeltsyn.

Sunnaas-erklæring

I en to år gammel spesialist-erklæring fra Sunnaas sykehus slås det fast at det vil være «ulykksalig» hvis den medisinske behandlingen utsettes.

Men politiet - og retten - er mer opptatt av å betone at fluktfaren er overhengende, blant annet fordi den norske mannen har nær familie på Balkan.

Aktor i saken, Anne Marstrander, lovet mandag den innsatte fysikalsk behandling innen ei uke. Advokat Wiik-Sørvik påpekte at klienten trenger mer enn «å bli knadd på skuldrene», og hevdet at «det må være grenser for hvor mange ganger min klient skal måtte finne seg i å bli lurt».

TILBAKE TIL CELLA: Den trafikkskadde 26-åringen, som har utviklet epilepsi, må tilbake i varetekt mandag.