Nektes løslatelse

Sven Eirik Utsi (40) anses som ufarlig nok til å sone på åpen soning, men nektes prøveløslatelse.

ÅPEN SONING Sven Eirik Utsi soner en dom for grovt ran, men nektes prøveløslatelse på grunn av såkalt Infoflyt. Han har for lengst sonet to tredjedeler av dommen, men får ikke vite når han kan komme ut. Foto: Torbjørn Berg
ÅPEN SONING Sven Eirik Utsi soner en dom for grovt ran, men nektes prøveløslatelse på grunn av såkalt Infoflyt. Han har for lengst sonet to tredjedeler av dommen, men får ikke vite når han kan komme ut. Foto: Torbjørn BergVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| TØNSBERG (Dagbladet.no): Utsi er nemlig en av rundt 30 norske fanger som er underlagt såkalt infoflyt — en hemmelig informasjonsutveksling mellom politiet og kriminalomsorgen.

Advokat Morten Furuholmen mener systemet truer rettsikkerheten.

Nå soner Utsi en dom på sju og et halvt år for grovt ran og falsk forklaring, og sitter på åpen soning.

Utsi møter oss utenfor Berg fengsel i Tønsberg. Porten er vid åpen.

- Det er ikke så vanskelig å stikke av herfra for å si det sånn, sier han med et snev av ironi.

Tanaværingen kom til Berg i september, fra Ringerike. Da hadde han sonet to tredjedeler av dommen — tidspunktet da svært mange straffedømte prøveløslates dersom de har hatt god oppførsel i fengselet. Utsi fikk beskjed om at han kunne vente seg prøveløslatelse i mars, og informerte familien. Så fikk han beskjed om kanskje mai-juni.

- Personlig agenda
Nå har Utsi fått avslag på den siste søknaden om prøveløslatelse. Han får ikke vite hvorfor, annet enn at det skyldes infoflyt.

- De som lider aller mest er sønnen min og mine nærmeste. Jeg har familie, et sosialt nettverk, et sted og bo og en jobb; jeg har alt klart når jeg kommer ut. Men jeg aner altså ikke når, sier Utsi.

Han fatter ikke hvordan han på den ene siden får lov å sone på åpen soning, men ikke får innvilget prøveløslatelse.

- Dersom de tror jeg planlegger et nytt ran eller noe annet faenskap, så skjønner jeg ikke at de tør ha meg her, sier Utsi, som tror noe av årsaken kan være rykter om et planlagt ran i Drammen.

I dag har Utsi et stående tilbud om jobb som personlig trener på et treningsstudio, og NAV har sagt ja til å betale lønna hans noen måneder. Likevel får han ikke innvilget prøveløslatelse.

- Men de er tydeligvis redd for å få meg til Oslo, sier Utsi — som likevel er der på permisjon flere ganger i måneden, for å besøke familien.

Ransmiljøet på Østlandet
Politiet mener Utsi er en sentral person i det organiserte ransmiljøet på Østlandet. Han er dømt for to ran, og var også mistenkt for å ha deltatt i NOKAS-ranet, men hadde alibi. Etter ranet ble Utsi dømt for å ha gitt Kjell Alrich Schumann falsk alibi for ransdagen.

FORTVILER: Utsi mener han forskjellsbehandles fra andre fanger fordi han er kjent. Foto: Torbjørn Berg
FORTVILER: Utsi mener han forskjellsbehandles fra andre fanger fordi han er kjent. Foto: Torbjørn Berg Vis mer

40-åringen legger ikke skjul på at han kjenner andre kriminelle — de fleste har han blitt kjent med i fengsel. Han understreker at han aldri er dømt etter den såkalte mafiaparagrafen 60a, som omhandler organisert kriminalitet.

- Ja, jeg er dømt flere ganger, og skjønner prinsippet om allmennpreventive hensyn. Men nå har jeg sonet i fem år uten en eneste anmerkning, og jeg har ikke råd til flere smeller. Jeg er 40 år, og jeg har en sønn, det er på tide å bli voksen, sier Utsi.

- Mange vil ha vanskelig for å tro på deg når du sier du nå vil bli lovlydig?

- Det er jeg fullt klar over. Men det gjør meg bare enda mer motivert, sier Utsi.

Jobber med foredrag
Sammen med NRK-journalist Frode Stang er Utsi i gang med å utarbeide et foredragsopplegg. Drømmen er å starte et behandlingssted for ungdom i faresonen.

I en erklæring til søknad om løslatelse skriver Utsis psykolog: «Han har en voldsom energi og virketrang som kanalisert riktig er en meget positiv egenskap å bygge videre på», skriver psykolog Steinar Stokstad.

Utsis behandling er stikk i strid med intensjonene i den nye kriminalomsorgsmeldinga, som skal legge til rette for mykere soning og bedre tilbakeføring til samfunnet.

- Reglene gjelder tydeligvis ikke for meg. Jeg har jobbet knallhardt for å begynne på nytt, men er blitt motarbeidet hele veien. Det eneste svaret jeg får er at det er infoflyt. Jeg føler meg helt uten rettssikkerhet, sier Utsi.