Nektes pass

Zyla Fazliu får ikke utstedt pass, verken i Norge eller i Serbia og Montenegro, som hun forlot som flyktning våren 1999.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- To ganger har klassen min reist på tur til utlandet uten meg. Jeg har måttet bli hjemme, fordi jeg ikke har pass. Det er også trist å være alene hjemme, når min norske familie reiser på ferie, sier Zyla til Dagbladet.

Advokat Kim Gerdts og hans kone i Bærum har siden våren 2001 vært godkjente fosterforeldre for Zyla. Gerdts er oppgitt over det han kaller en «saksbehandlingsmessig farse».

- Zyla har vært uten pass siden 23. oktober i fjor. Hun har ingen problemer med å komme inn i Schengen-land, fordi det ikke lenger er passplikt.

Kommer ikke ut

Men Zyla kommer ikke ut fra Oslo Lufthavn Gardermoen, fordi norske myndigheter krever pass for reisende til land som Frankrike og England.

Advokaten er meget krass mot Utlendingsdirektoratet (UDI). Zyla hadde fremmedpass fram til oktober i fjor. 20. januar i år ble søknad om nytt pass sendt UDI. Avslag om pass kom muntlig denne uka.

- Kontakten med UDI har vært temmelig frustrerende. Anslagsvis 40- 50 telefonhenvendelser ble møtt med at den aktuelle avdelingen er på kurs, at saksbehandler er syk, er i møte eller er til lunsj. Så kom det en ny saksbehandler inn, og det samme gjentok seg, sier Gerdts.

Han forteller at da oppholdstillatelsen ble fornyet i fjor ble ikke Zyla informert om framgangsmåten ved å få fornyet passet.

- Da jeg seinere ble orientert om dette, opplyste politiet at søknaden kunne fylles ut og sendes UDI direkte. Det ble gjort. Da jeg etter ei tid kontaktet UDI, fikk jeg opplyst at hun ville få avslag, på grunn av feil saksgang.

Feilsendt

- Søknaden skulle vært sendt politiet først. Jeg sa at det var politiet som hadde fortalt meg om framgangsmåten vi hadde benyttet. UDI opplyste at vi kunne søke om dispensasjon.

Det gjorde vi, i tillegg til at vi ekspederte søknaden til politiet, sier Gerdts.

Etter ei tid kontaktet han UDI på nytt, og fikk til sin store overraskelse beskjed om at Zyla ville få avslag.

- Norske myndigheter utstedte ikke lenger pass til borgere fra Kosovo. Krigen i landet var over. Disse borgerne skulle nå få pass ved Serbias og Montenegros ambassade i Oslo, sier Gerdts.

Intet hørt

Advokaten kontaktet ambassaden, og fikk beskjed om at det ikke forelå noen instrukser som tilsa at hun ikke kunne få pass.

- Jeg kontaktet på nytt UDI, som ba oss innhente en skriftlig bekreftelse fra ambassaden på at hun ikke kunne få nasjonalt pass. Fikk vi det, ville hun få norsk utlendingspass. Men ambassaden kunne ikke gi en bekreftelse.

- Jeg fikk beskjed av UDI om å bekrefte dette skriftlig. Det gjorde jeg 21. oktober. Jeg har ennå ikke fått skriftlig svar fra UDI, bare muntlig, om at pass-søknaden er avslått, sier Gerdts.

REISEFORBUD: Zyla (20) får ikke pass, og må være hjemme når skoleklassen og familien reiser på ferie til utlandet. Fosterfar Kim Gerdts sier dette minner om gamle Sovjet. - Det vanskelige er ikke å komme inn i landet, men å komme ut.