Nektes pils og permisjon

TROMSØ (Dagbladet): Dersom ikke soldatene på Setermoen i Indre Troms holder seg i skinnet kommende helg, blir samtlige 1600 soldater straffet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge major Nils Helge Straumsnes ved Setermoen Garnison vil Forsvaret ta i bruk tøffe metoder for å få bukt med fyll, knivstikking og masse-slagsmål der også avanserte slagvåpen benyttes. Soldater skades og må lappes sammen på Troms militære sykehus.

Nå skal samtlige 1600 soldater på Setermoen straffes dersom ikke volden stanses. Ungdommene kan i så fall se langt etter helgepilsen - og kanskje også etterlengtede besøk hos kjærester og foreldre:

  • Slutt på natt- og helgepermisjon for alle soldater.
  • Uniformspåbud på fritida og dermed også alkoholforbud.

Natteravner

- Kommende helg er soldatenes absolutt siste sjanse. Dersom voldsepisodene ikke opphører, kan kollektiv avstraffelse bli neste skritt. Da får alle guttene føle det på kroppen når noen går langt over streken. På sikt kan vi ikke utelukke at også soldatenes hjemreiser kan bli rammet, sier major Straumsnes til Dagbladet.

Forsvaret har allerede satt inn egne natteravner - såkalte uropatruljer - som overvåker nattelivet sammen med sivilt politi og militærpoliti.

- Det har roet gemyttene noe, likevel har vi hatt uheldige episoder, ifølge Straumsnes.

Småbygdene i Indre Troms ligger idyllisk til, men er likevel mange norske unggutters store mareritt. Hit sendes årlig tusenvis av gutter i 19- 20-årsalderen for å avtjene verneplikten. Fritidstilbudet er dårlig, kjedsomheten har gode vekst-vilkår, og i helgene drikker mange soldater seg derfor fra sans og samling på de lokale skjenkestedene.

Kriminelle

Soldater har alltid brukt nevene mot hverandre etter noen glass for mye, men de siste månedene har det endt i ekstra rå og tilsynelatende blind vold. Sist helg ble en soldat overfalt med kniv.

- Årsakene til den økende volden er mange, men en grunn er at Forsvaret har for dårlig kontroll med hvem vi tar inn til førstegangstjeneste. Denne høsten har vi fått inn flere kriminelle med voldsdommer på rullebladet, bråkmakere som ikke er klarert for verneplikt, sier major Straumsnes.

Forsvaret håper permnekt og drikkeforbud skal «røyke ut» voldsmennene. Sjøl avviser ikke soldatene at dette kan ha en effekt.

- Det er et trist faktum at soldater står bak flere tilfeller av grov vold. Vi tillitsvalgte gjør vårt ytterste for å stanse denne voldsspiralen. Slik håper vi å slippe kollektiv avstraffelse av 1600 unge menn, sier Are Shaw Waage, medlem av landsrådet for vernepliktige tillitsvalgte.

<B>ALLE STRAFFES:</B> Major Nils Helge Straumsnes vil straffe tillitsvalgt Are Waage og og 1600 andre soldater dersom ikke soldatvolden opphører.