Nektes statsborgerskap på grunn av passbløff

Nå rammes barna.

NEKTES STATSBORGERSKAP: 8.500 utlendinger med oppholdstillatelse i Norge er de siste tre årene blitt nektet pass og norsk statsborgerskap fordi de kan ha bløffet da de søkte asyl. Foto: Christian Leonard Quale under en GNU Free Documentation Lisens.
NEKTES STATSBORGERSKAP: 8.500 utlendinger med oppholdstillatelse i Norge er de siste tre årene blitt nektet pass og norsk statsborgerskap fordi de kan ha bløffet da de søkte asyl. Foto: Christian Leonard Quale under en GNU Free Documentation Lisens.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

8.500 utlendinger med oppholdstillatelse i Norge er de siste tre årene blitt nektet pass og norsk statsborgerskap fordi de kan ha bløffet da de søkte asyl. Nå rammer det barna.

Siden 2000 har Utlendingsdirektoratet gitt opphold til om lag 18.000 asylsøkere med såkalt «sannsynliggjort» identitet, skriver Aftenposten.

Det betyr at myndighetene ikke er helt sikre på identiteten, men at UDI mener det er mer enn femti prosent sannsynlig at de har oppgitt riktig navn. De fleste kommer fra Afghanistan, Somalia og Irak, der det er umulig å få sikre dokumentasjonspapirer. Over 96,5 prosent har ikke pass når de søker asyl.

Nei til pass

Nå søker de om norsk statsborgerskap, men mange får blankt avslag. 3.400 barn, de fleste født eller oppvokst i Norge, har også fått nei til norsk pass. Antallet vil øke kraftig som følge av den store asyltilstrømningen de siste årene.

Norsk Organisasjon for asylsøkere (NOAS) er kritiske til reglene som gjør at barna blir nektet pass når foreldrene har jukset eller gitt feil opplysninger.

- Det fremstår som meningsløst at barn som er født og oppvokst i Norge ikke får norsk pass. Det er svært uheldig at de vokser opp uten en fast identitet på grunn av feil som foreldrene har begått, sier generalsekretær Morten Tjessem i NOAS til Aftenposten.

Nei fra politiet

Men både Politiets utlendingsenhet og PST mener det er uholdbart å lempe på kravene for å få norsk pass. Tvert imot ønsker man økt innsats for å oppklare feil identitet blant asylsøkere.

I forrige uke betegnet PST-sjef Jørn Holme det store antallet utlendinger med usikker identitet som «en nasjonal sikkerhetsutfordring». Leder i Politiets utlendingsenhet betegner det som «en utfordring» at politiet og UDI stiller ulike krav til identitetsfastsettelse.

- For politiet er det ikke holdbart bare å sannsynliggjøre hvem man er. Vi må ha eksakt identitet, ikke minst for å kunne drive en effektiv bekjempelse av kriminalitet, sier leder i Politiets utlendingsenhet, Ingrid Wirum.

(NTB)