Nektes statsborgerskap på grunn av passbløff

Nå rammes barna.

NEKTES STATSBORGERSKAP: 8.500 utlendinger med oppholdstillatelse i Norge er de siste tre årene blitt nektet pass og norsk statsborgerskap fordi de kan ha bløffet da de søkte asyl. Foto: Christian Leonard Quale under en GNU Free Documentation Lisens.
NEKTES STATSBORGERSKAP: 8.500 utlendinger med oppholdstillatelse i Norge er de siste tre årene blitt nektet pass og norsk statsborgerskap fordi de kan ha bløffet da de søkte asyl. Foto: Christian Leonard Quale under en GNU Free Documentation Lisens. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||

8.500 utlendinger med oppholdstillatelse i Norge er de siste tre årene blitt nektet pass og norsk statsborgerskap fordi de kan ha bløffet da de søkte asyl. Nå rammer det barna.

Siden 2000 har Utlendingsdirektoratet gitt opphold til om lag 18.000 asylsøkere med såkalt «sannsynliggjort» identitet, skriver Aftenposten.

Det betyr at myndighetene ikke er helt sikre på identiteten, men at UDI mener det er mer enn femti prosent sannsynlig at de har oppgitt riktig navn. De fleste kommer fra Afghanistan, Somalia og Irak, der det er umulig å få sikre dokumentasjonspapirer. Over 96,5 prosent har ikke pass når de søker asyl.

Nei til pass

Nå søker de om norsk statsborgerskap, men mange får blankt avslag. 3.400 barn, de fleste født eller oppvokst i Norge, har også fått nei til norsk pass. Antallet vil øke kraftig som følge av den store asyltilstrømningen de siste årene.

Norsk Organisasjon for asylsøkere (NOAS) er kritiske til reglene som gjør at barna blir nektet pass når foreldrene har jukset eller gitt feil opplysninger.

- Det fremstår som meningsløst at barn som er født og oppvokst i Norge ikke får norsk pass. Det er svært uheldig at de vokser opp uten en fast identitet på grunn av feil som foreldrene har begått, sier generalsekretær Morten Tjessem i NOAS til Aftenposten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer